Ekonomi Dünya 'mısır' tüketiyor

Dünya 'mısır' tüketiyor

Paylaş
Dünya 'mısır' tüketiyor

Geçen yıl 827 milyon tonla rekor seviyeye ulaşan dünya mısır üretimini bu sezon 32 milyon ton artışla 859 milyon tona ulaşması bekleniyor

Uluslararası Hububat Konseyi’nin hububat üretim ve tahminine ilişkin hazırladığı rapora göre, geçen sezon 827 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya mısır üretiminin, Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, yaklaşık yüzde 4 yükselerek, 859 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

ABD, Çin ve Ukrayna’da öngörülen yeni rekorlar ile kuzey yarım küredeki bazı üreticilerde daha yüksek rekoltelerin beklendiği, Arjantin ve Güney Afrika’da 2012’nin başında hasat edilecek yeni ürünlerin de yüksek olarak öngörüldüğü belirtiliyor. Aynı dönemde dünya mısır tüketiminin ise geçen sezona göre 14 milyon ton artışla 863 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

MISIR, HAYVANCILIKTA YEM OLARAK KULLANILIYOR

Konsey, önümüzdeki dönemde daha sağlam bir dünya ekonomisinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, et talebini desteklemesinin beklendiğini, bunun da mısır tüketimine yansıyacağını not ediyor. Çin’de mısırın yem olarak kullanımında kuvvetli bir büyüme varsayıldığı, ancak çok sayıda ülkede bu durumun mısırın düşük-dereceli buğday ile fiyat ilişkisine bağlı olacağı ifade ediliyor. Mısırın endüstriyel işlemede kullanımı yükselecek olmasına rağmen bu artışın son senelerde olduğundan çok daha az yaşanacağı yorumu da yapılıyor.

Haberin Devamı

ÜRETİMDE REKORLAR KIRILSA DA TÜKETİM DE ARTIYOR

Dünya mısır ticaretinin 1 milyon ton yükselerek 94 milyon tona ulaşacağı Temmuz 2011/Haziran 2012 dönemi sonundaki stokların, 4 milyon ton azalmayla 122 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Üretimde son birkaç yıldır rekorlar kırılsa da tüketimin de aynı hızla yükselmesi, stoklardaki azalmayı sürdürecek. Son yıllarda üretimin tüketimi karşılayamaması nedeniyle, 2008/2009 döneminde 149 milyon ton olan dönem sonu stoklar, 2009/2010’da 148 milyon, 2010/2011’de de 126 milyon tona gerilemişti.