Dünya 2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Paylaş
2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

2023 Nobel Tıp Ödülü'ne, mRNA aşı çalışmaları nedeniyle Katalin Kariko ve Drew Weissman layık görüldü.

Nobel Asamblesi sekreteri Thomas Perlmann ödülün kazananlarını Pazartesi günü Stockholm'de açıkladı. Nobel Tıp Ödülü, COVID-19'a karşı mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşifleri nedeniyle Macar Katalin Karikó ve ABD'li Drew Weissman'a verildi.

Haberin Devamı

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin'in kurucusu olduğu BioNTech'te yedi yıldır kıdemli başkan yardımcısı olan 65 yaşındaki biyokimya uzmanı Katalin Kariko ve Drew Weissman'Nobel Tıp Ödülü alması aslında sürpriz olmadı.

Kariko ve Weissman 2005 yılından beri mRNA'nın sentetik formüllerini ürettiklerini ve bunların patentini aldıkları daha önceki açıklamalarında belirtmişlerdi.

1 MİLYAR DOLARI PAYLAŞACAKLAR

Ödülü kazanan bilim insanları 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak. Nobel Tıp Ödülü geçen yıl insanın evrimi konusundaki çalışmaları nedeniyle paleogenetik biliminin kurucularından Svante Paabo'ya gitmişti.

ARABALARINI SATIP ABD'YE GELDİLER

Kariko, bir süredir yürüttüğü mRNA çalışmalarına Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etti. Ama o dönem mRNA araştırmalarına duyulan ilgi azalmıştı. Kariko'nun bu teknolojinin hastalıklara karşı kullanılabileceği fikri fazla radikal ve finansal açıdan çok riskli bulunmuştu.

Haberin Devamı

Kaynak bulabilmek için yaptığı başvurular geri çevrildi. 1995'te "rütbe tenziline" uğradı ve üniversitede daha düşük bir seviyedeki göreve atandı. Bu sırada Kariko'ya kanser teşhisi kondu. İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesine göre Kariko ve ailesi 1985'te Macaristan'dan ABD'ye göç etti. Kariyerine 1970'li yıllarda başlayan Kariko, Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nden davet aldığını, kocası ve kızıyla birlikte ABD'ye gidebilmek için arabalarını satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kariko 1.200 dolara karşılık gelen bu parayı çalınmaması için kızının oyuncak ayısının içine sakladıklarını anlattı.

'HER ŞEYE RAĞMEN DEVAM ETTİK'

Katalin Kariko, G7 adlı Macar haber sitesine de "Yeni dairemize taşınmıştık. O zaman kızın iki yaşındaydı. Her şey iyiydi, mutluyduk. Ama gitmeliydik" dedi. Katalin Kariko "Normalde insanlar 'artık yeter' deyip her şeyi bırakır. Başka bir yere gitmeyi, başka bir şey yapmayı düşündüm. Hatta yeterince zeki olmadığımı düşündüm" diyor. Kariko her şeye rağmen yoluna devam ettiğimi ve Weissman'la birlikte bu yöntemi geliştirdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı