Dünya 400 yıllık elbisenin gizemi çözülüyor

400 yıllık elbisenin gizemi çözülüyor

Paylaş
400 yıllık elbisenin gizemi çözülüyor

Hollanda’da 1650’de batan bir gemide bulunan elbisenin sahibini araştıran uzmanlar, İstanbul’dan İngiltere’ye dönen bir büyükelçinin karısına ait olabileceğini düşünüyor.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın 95 kilometre uzağındaki açıklarda 2014’te dalgıçlar bir gemi enkazı keşfetti. Yaklaşık 400 yıllık bu batıktan çıkarılan eşyalar arasında çok iyi durumda korunmuş olan bir ipek elbise de vardı. O dönem için ancak varlıklı kişilerin ulaşabileceği kalitede olan bu elbisenin akıbeti merak uyandırdı. Uzmanlar, sahibini aramaya başladı. Elbisenin gemi yolculuğundan önce en az 30 yıllık olduğu hesaplandı. O dönemin ölçülerine göre bel kalınlığının fazla olması orta yaş üstü bir kadına ait olabileceğinin göstergesiydi.

Haberin Devamı

ZİYARETÇİ AKINI

Uzmanlar üç teori geliştirdi. İlkine göre elbise İngiltere’den kaçan bir tiyatro ekibine ait olabilir. İkincisine göre İstanbul’dan İngiltere’ye dönen bir büyükelçinin ölen karısına ait olabilir. Üçüncüsüne göre ise Otuz Yıl Savaşları’ndan kaçan zengin bir Doğu Avrupalı ailenin olma ihtimali var. Elbisenin bulunduğu bölge, gemiler tarafından güvenli bir liman olarak kullanılıyordu. Ancak çok kez kaza yaşanmıştı. Elbise, kasımdan bu yana Hollanda’daki Texel Kaap Skil Müzesi’nde sergileniyor. Müzeye mevsim kış olmasına rağmen ziyaretçi akını yaşanıyor.