Dünya 50 yaş altında kanser alarmı

50 yaş altında kanser alarmı

Paylaş
50 yaş altında kanser alarmı

ABD’deki yeni rapora göre 50 yaş altı yetişkinlerde kanser görülme sıklığı artıyor. Kanser hastaları giderek ‘daha yaşlı bireylerden orta yaşlı bireylere doğru’ kayıyor.

Amerikan Kanser Derneği tarafından çarşamba günü yayınlanan bir rapor, kanserde yaş ortalamasının endişe verici oranda düştüğünü ortaya koydu. Rapora göre 50 yaş altı yetişkinlerde kanser görülme sıklığı artıyor. 65 yaş ve üzeri yetişkinler, 50-64 yaş arası yetişkinler ve 50 yaşından küçükler arasındaki vakalar karşılaştırıldı. 50 yaşından küçükler, bu üç yaş grubu arasında 1995’ten 2020’ye kadar genel kanser insidansında, yani yakalanma olasılığında artış yaşayan tek grup oldu. 50 yaşından genç yetişkinler arasında kolorektal kanser, erkeklerde kanserden ölümlerin önde gelen nedeni. Kadınlarda ise meme kanserinin ardından ikinci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

ÖLÜMLER AZALIYOR

Amerikan Kanser Derneği’nin baş bilimsel sorumlusu Dr. William Dahut, “ABD nüfusu yaşlanıyor olsa da yaşlı nüfusta daha fazla insan olmasına rağmen, kanser teşhisinin gençlere doğru kaydığını görüyoruz” dedi. Kanserden ölenlerin sayısı ise azalmaya devam ediyor. Ancak meme, prostat, rahim tümörü, pankreas, orofarenks, kadınlarda karaciğer, böbrek, melanom ve genç yetişkinlerde kolorektal ve serviks dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri için yakalanma olasılığı oranları artmaya devam ediyor. Geçen eylülde yayınlanan küresel bir raporda son 30 yılda kanser teşhisi konan 50 yaş altı kişilerin sayısının yüzde 80 artış, bu yaş grubunda ölümlerin ise yüzde 27 artış gösterdiği açıklanmıştı

Haberin Devamı