Dünya 550 çocuklu sperm bağışçısına dava: Ensest riskini artırıyor

550 çocuklu sperm bağışçısına dava: Ensest riskini artırıyor

Paylaş
550 çocuklu sperm bağışçısına dava: Ensest riskini artırıyor

41 yaşındaki Jonathan Jacob Meijer'in dünya çapında 550 çocuğun babası olduğu ortaya çıkınca işler karıştı. Hollanda'da kara listeye alınan Meijer, ensest riskini artırdığı için davalık oldu.

Posta.com.tr | 41 yaşındaki Jonathan Jacob Meijer, 11'i Hollanda olmak üzere 13 sprem kliniğine bağışta bulunmuş, 2017'de ise 102 çocuk babası olduğu için Hollanda'da kara listeye alınmıştı. 

Haberin Devamı

Hollanda yasalarına göre akraba evliliği, ensest ya da psikolojik sorunları önlemek amacıyla bağışçıların 25'ten fazla çocuğun babası olmasına veya 12'den fazla farklı kadını hamile bırakmasına izin verilmiyor. 

Kenya'da yaşayan Meijer, Danimarka ve Ukrayna da dahil olmak üzere Hollanda dışında spermlerini bağışlamaya devam etti. Böylece Hollandalı DonorKind Vakfı, Meijer'e dava açtı. Vakfa göre Meijer, sahip olduğu çocuk sayısı hakkında yalan söylüyor. 

DonorKind Başkanı Ties van der Meer, Telegraph'a yaptığı açıklamada "Hükümet hiçbir şey yapmadığı için bu adama karşı hareket başlattık. İnternet aracılığıyla küresel bir erişime sahip ve büyük, uluslararası sperm bankalarıyla iş yapıyor" dedi. 

'100'DEN FAZLA ÇOCUĞU OLDUĞUNU BİLSEYDİM...'

Haberin Devamı

Dava, 2018 yılında Meijer'in çocuklarından birini dünyaya getiren Hollandalı bir kadın tarafından açıldı. İsminin Eva olduğu belirtilen kadın "100'den fazla çocuğu olduğunu bilseydim bu bağışçıyı asla seçmezdim. Bunun çocuğum için yaratabileceği sonuçları düşündüğümde midem bulanıyor. Çocuğumu korumanın tek yolu mahkemeye gitmek" dedi.

DonorKind'in avukatı Mark de Hek, kadınların Meijer'e spermlerini bağışlamayı bırakması için defalarca talepte bulunmasının ardından dava açıldığını söylüyor. 

Hek, "Biz ve bazı anneler onunla konuştuk. Ondan durmasını istedik. Bunu reddetti. Çocuklarımızı korumak için en iyi seçeneğimizin yasal işlemler olmasının neden bu" dedi. 

Vakıf mahkemeden, Meijer'in bağış yapmayı durdurmasını ve bankalardaki spremlerinin imha edilmesini talep edecek. 

Times of London'ın haberine göre Avustralyalı bir çift, Ruud takma adıyla spremlerini bağışlayan Meijer için Danimarka'daki Cryos International kliniğine 6.500 dolardan fazla para ödedi.

'HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM'

Avustralyalı anne, "Yaratıcı ve çok zeki olduğu için onu seçtik. Donör çocuklarıyla tanışmaya açıktı ve benim eşime benziyordu. Onu durduramayacaklar. Bence bu iğrenç ve ona inanılmaz derecede kızgınım. Hayal kırıklığına uğradım. Çocuğuma yüzlerce kardeşi olduğunu söylemek zorunda olduğuma inanamıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Çifte, Avustralya yasalarına göre Meijer'in spremlerinin yalnızca 5 aileye verildiği söylenmişti. 

SKANDAL SÖZLER

Meijer'in takma ad kullanarak Danimarka sperm bankası için bir "motivasyon mektubu" yazdığı ve müstakbel ebeveynlere insanların çocuk sahibi olma hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak istediğini söylediği iddia ediliyor.

Times of London'a göre Meijer daha önce "Dünyanın her yerinde benim çocuklarım olduğunu görmek hoşuma gidiyor" demişti.