Dünya ABD tarihinde bir ilk! İdam edildi, son sözleri şaşkınlık yarattı

ABD tarihinde bir ilk! İdam edildi, son sözleri şaşkınlık yarattı

Paylaş
ABD tarihinde bir ilk! İdam edildi, son sözleri şaşkınlık yarattı

Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezasının hâlâ yürürlükte olduğu Missouri eyaletinde bir ilk yaşandı. İstismar ve cinayetten hüküm giyen Amber McLaughlin idam edilen ilk trans birey oldu. McLaughlin'in cinsiyet değiştirme süreci 3 yıl önce başlamıştı.

Posta.com.tr | 49 yaşındaki Amber McLaughlin, 2003 yılında eski kız arkadaşı Beverly Guenther'ı istismar edip ardından bıçaklayarak öldürdü. O dönem 45 yaşında olan Beverly Guenther'ın cesedi daha sonra Mississippi nehrinin yakınında bulundu. Olayda baş şüpheli, Guenther'ı sürekli rahatsız eden eski sevgilisiydi. 

Haberin Devamı

SÜREKLİ RAHATSIZ EDİYORDU

Kurbanın komşusu, Guenther'ın öldürülmeden önce eski sevgilisinden korktuğunu söyledi. Mahkeme kayıtlarında yer alan bilgilere göre McLaughlin, Guenther'ı sürekli  rahatsız ediyor ve bazen çalıştığı binanın içinde saklanıyordu. Guenther, kendine bir koruma emri çıkarttırdı. Bu nedenle polis memurları Guenther'a bir hafta boyunca evden işe giderken eşlik etmişti. Guenther daha fazla polis gözetimi istemediğinde, Amber McLaughlin harekete geçti. 

20 Kasım 2003 yılında ise Guenther'ın evine dönmediğini gören komşusu polise haber verdi. Polisler Guenther'ın ofis binasındaki arabasının önünde kırık bir bıçak sapı ve kan izleri buldu. Ertesi gün polis tarafından gözaltına alınan McLaughlin, Guenther'ın cesedini nereye götürdüğünü polise itiraf etti.

Haberin Devamı

Yakalanan McLaughlin cinayetten hüküm giydi. Mahkemede bir jüri üyesi, McLaughlin'in ölüm cezası mı yoksa müebbet mi alması gerektiği konusunda çekimser kaldı. McLaughlin'in zor bir çocukluk geçirmesi ve psikolojik sorunlarının olması nedeniyle ölüm cezası alması istenmiyordu. Ancak yargıç, 2006 yılında ölüm cezasına karar verdi. 

ÇOCUKLUK TRAVMALARI MAHKEMEYE SUNULDU

McLaughlin'in avukatı, çocukluk travmalarını işaret ederek müvekkilinin idam cezası değil müebbet alması için mahkemeye dilekçe sundu. Dilekçede McLaughlin'in "ölümcül derecede alkol tüketimi nedeniyle beyin hasarı yaşadığı, çocukken beyin sarsıntısı geçirdiği, evlat edinildiği evde şiddete uğradığı, depresyon ve intihar girişiminde bulunduğu" ifadeleri yer aldı. 

Dilekçede ayrıca McLaughlin'in ruhsal sağlığına ve çocukluk travmalarına yönelik kanıtlar, 2006'daki dava oturumunda mahkemeye sunulmadığı da yer aldı. 

2016 yılında gerçekleşen mahkemede McLaughlin'in ruhsal sağlık sorunları sunuldu. Ancak temyiz mahkemesi 2021 yılında ölüm cezasını yeniden onadı. Missouri eyaleti, jüri yerine yargıcın ölüm cezası verdiği iki eyaletten biri. 

SON SÖZLERİ

Amber McLaughlin, salı günü zehirli iğneyle idam edildi. Enjeksiyondan birkaç dakika sonra McLaughlin'in öldüğü ilan edildi. 

Haberin Devamı

Ölmeden önce yazılı bir açıklama yapan McLaughlin, "Yaptığım şeyden dolayı çok pişmanım. Sevgi dolu ve duyarlı bir insanım" dedi.