Dünya ABD'de bu idam yöntemi ilk kez denenecek! Uzmandan korkutan açıklama: 'Hiçbir fikirleri yok, herkesi öldürebilirler'

ABD'de bu idam yöntemi ilk kez denenecek! Uzmandan korkutan açıklama: 'Hiçbir fikirleri yok, herkesi öldürebilirler'

Paylaş
ABD'de bu idam yöntemi ilk kez denenecek! Uzmandan korkutan açıklama: 'Hiçbir fikirleri yok, herkesi öldürebilirler'

ABD'de 2022 yılında zehirli iğne yöntemiyle idam edilmek üzere odaya götürülen Kenneth Eugene Smith, buradan sağ kurtulmayı başardı. Alabama yönetimi tarafından gerçekleşen bu başarısız idam denemesinin ardından Smith üzerinde farklı bir yöntem denenmesine karar verildi. ABD tarihinde ilk kez denenecek olan yöntem için korkunç detaylara yer verilirken uzman isim, idam sırasında orada bulunan herkesin tehlikede olduğuna dikkat çekti.

ABD’de yaşayan bir papaz olan Charles Sennett, kumar borcuna batmış durumdaydı. Eşi dahil olmak üzere çevresindeki kimseye bu durumu açıklamalar Sennett, son çare olarak karısının hayat sigortasını düşündü.

Haberin Devamı

Eşinin başına bir şey geldiği durumda hayat sigortasından gelecek meblağ, Sennett’in hayatını neredeyse tamamen kurtarıyordu. Uzun düşüncelerin ardından bunu kendi için yapmaya karar veren Sennett, John Forrest Parker ve Kenneth Eugene Smith'e 1000'er dolar para vererek karısı Elizabeth'i öldürmelerini istedi.

1000 DOLAR İÇİN CİNAYET İŞLEDİLER

Kiralık katiller hemen işe koyularak 18 Mart 1988 gecesi evinde yalnız oturan Elizabeth’e saldırdı. 45 yaşındaki kadını göğsünden 8, boynunun iki yanından da birer kez bıçaklayan kiralık katiller, cinayetin ardından olay yerinden uzaklaştı. Elizabeth'in cansız bedeni ilerleyen günlerde evinde bulundu.

Sigorta parası ile borçlarını bitirip hayatına devam etmeyi planlayan Sennett ise karısının ölüm kararını vermenin ağırlığını kaldıramadı. Aldığı parayı bile harcamadan Elizabeth'in ölümünden 1 hafta sonra cinayetin şüphelileri arasına girmesi ile birlikte intihar ederek hayatına son verdi.

Haberin Devamı

Kısa süre içerisinde yakalanan kiralık katiller Parker ve Smith, suçlarını itiraf etti. Bunu Sennett'in isteği ve verdiği ücret karşılığında yaptıklarını söyleyen katillerin ikisi de idam cezasına çarptırıldı.

Smith ilk olarak 1989 yılında idam cezasına çarptırıldı. Smith'in mahkumiyeti 1992 yılında temyizde bozuldu. 1996 yılında yeniden yargılanan Smith, jürinin kendisi için ömür boyu hapis cezası önermesine rağmen yargıç tarafından tekrar idam cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine Smith de katil arkadaşı Parker gibi idam edileceği tarihi beklemeye başladı.

ARKADAŞI ONUN KADAR ŞANSLI DEĞİLDİ

Parker, 2010 yılında idam edildi. Parker idam edilirken öldürdüğü Elizabeth'in oğluna ithafen söylediği son sözleri ise şöyle:

Üzgünüm. Beni affetmeni beklemiyorum. Gerçekten çok üzgünüm.

‘İLK İDAM’ GÜNÜ

17 Kasım 2022 tarihinde 57 yaşındaki Smith, idam edileceği güne uyandı. Önce avukatlarıyla sonra karısı başta olmak üzere aile üyeleriyle görüşerek onlara veda etti. Sabah kendisine verilen kahvaltıyı reddeden Smith, son yemeği olarak peynirli cips yiyip su içti.

İdam vakti geldiğinde ise son kez hücresinden çıktığını sanıyordu. Ağır adımlarla buraya doğru yürüdü. Saat 22'yi gösterirken Smith'in idam işlemleri başladı. 1 saatten daha fazla bir süre Smith'e enjekte edilecek ilaç için damar arayan yetkililer, saat 23.21'de denemeyi bıraktı.

Haberin Devamı

Damarı bulunamadığı için idam edilemeyen Smith, tekrar hücresinin yolunu tuttu. Smith'in avukatları ise hiç zaman kaybetmeden ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak eyaletin Smith'e 'işkence' yaptığını söyledi.

YEPYENİ BİR YÖNTEM DENENECEK

Kenneth Eugene Smith'in idamı için yeni ve deneyimsiz bir yöntem olan nitrojen hipoksisini kullanma planları yapılıyor. Bu yöntem üç eyalette yasal olmasına rağmen daha önce hiç kullanılmadı.

Smith'in manevi danışmanı olan Papaz Jeff Hood, idam sırasında gazdan etkilenebileceğini kabul eden bir feragatname imzalamak zorunda kaldı. Bu form, Hood'un mahkûmdan en az üç metre uzakta durmasını gerektiriyor. Bunun ise hem mahkumun hem de papazın dini özgürlüklerini kısıtladığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Alabama, bu yöntemi kullanarak bir mahkumu idam etmeye devam ederse, bu ABD'de nitrojen gazı kullanılarak gerçekleştirilen ilk idam olacak, ancak Alabama'nın Kenneth Smith'i ikinci kez idam etmiş olacak.

MAHKUMUN YANINDAKİLERE DE ZARAR VEREBİLİR

Bazı kesimler ise Alabama'nın idam için yeterince hazırlanmadığını ve nitrojen gazının yakındaki çalışanlar için ciddi tehditler oluşturabileceğini gösterdiğini söyledi. Bunlardan biri olan Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde anestezi uzmanı ve doçent olan Dr. Joel Zivot, “Vücutlarının düşük oksijenli bir ortamda olduğunu algıladıkları için hiperventilasyon başlayabilir” ifadeleri kullandı.

"Bu şiddetli hiperventilasyon bir felce yol açabilir" diyen Zivot, Alabama'nın idamda kullanmayı planladığı saf nitrojenin, tıbbi ortamlarda kullanılan ve insanları rahat hissettiren gülme gazı olarak bilinen nitroz oksit olmadığını açıkladı.

“HİÇBİR FİKİRLERİ YOK, BAŞKALARINI DA ÖLDÜREBİLİRLER”

Saf nitrojen gazı boğularak ölüme neden olur ve herhangi bir neşe hissi yoktur. Feragatname, papazın sistemden çıkan gazdan en az üç metre uzakta durmasını istese de Zivot, nitrojenin görünmez ve kokusuz olduğunu, bu kuralı uygulamanın zor olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Zivot, Alabama’yı eyaletine seslenerek, “Hiçbir fikirleri olmadığını ve onu öldürmeye çalışacaklarını, bu sırada başkalarını da öldürebileceklerini gösteriyor. Burada neyin tehlikede olduğu konusunda fikirleri bile yok” ifadelerini kullandı.