Dünya ABD'de ölüleri sıvılaştırma dönemi

ABD'de ölüleri sıvılaştırma dönemi

Paylaş
ABD'de ölüleri sıvılaştırma dönemi

Batı'da ölülerin gömülmesi kadar yakılması da yaygın. Ancak şimdi, duyulduğunda "mafya infazı" sanıp, tüylerinizin ürpereceği alternatif yöntem giderek yaygınlaşıyor: Ölülerin sıvılaştırılması! ABD'de "alevsiz yakılma", "yeşil imha" ya da "suda yanmak" gibi değişik adlarla anılan ölülerin sıvılaştırılması, 15 eyalette uygulanmaya başladı.

The New York Times'ta Jonah Engel Bromwich imzasıyla yer alan "Gömülme ve yakılmanın alternatifi giderek popülerleşiyor" başlıklı haberde, "alevsiz yakılma", "yeşil imha" ya da "suda yanmak" gibi değişik adlarla anılan ölülerin sıvılaştırılması yöntemi konu edildi.

Ülkede rağbet görmeye başlayan ve kimya literatüründe "alkali hidrolizi" denilen yöntemin California tarafından da ticari çerçevesinin oluşturulduğu ve California'nın bunu yapan 15'inci eyalet olduğu anlatıldı.

Habere göre, "alkali hidrolizi" modernleştirildiği 1990'lardan bu yana kadavraların ya da ölen evcil hayvanların imhası için uygulanıyor. Yaklaşık 10 yıl önce de işlemin gerçekleştirildiği makineler sıradan cenazeler için de kullanılmaya başlandı.


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?


Sıvılaştırmanın çalışma prensibi ise şöyle: "Alkali ya da toprak alkali metalden çıkarılan tuz (genellikle sodyum hidroksit, potasyum hidroksit ya da bu ikisinin kombinasyonu) özel olarak yapılan bir makinenin içinde suyla birleştiriliyor." Alkali insan vücudundaki proteinleri ve yağları parçalıyor.

Makine mineraller, tuzlar, aminoasitler ve sudan oluşan yeşilimsi kahverengi steril bir su üretiyor ve kemik ve diş dolgusu gibi metal implantları toz haline getiriyor. İşlem 160 derece ısıda yaklaşık 4 ila 6 saat, daha düşük ısıda ise 14 ila 16 saat sürüyor.

Yöntemin çevreye katkısı hayli fazla. Ayrıştırılan toz istendiği takdirde aileye verilirken, su ise kanalizasyon yoluyla atılabiliyor ya da yeşil alanlarda gübre olarak kullanılabiliyor. Yakılan cesetlere göre karbon ayak izi oranı yaklaşık onda birine tekabül ediyor.

Haberin Devamı