Dünya ABD'nin ücra köşesinde yaşıyorlar: Hepsi akraba evliliği

ABD'nin ücra köşesinde yaşıyorlar: Hepsi akraba evliliği

Paylaş
ABD'nin ücra köşesinde yaşıyorlar: Hepsi akraba evliliği

Belgesel yapımcısı, Amerika'nın sürekli akraba evliliği yapan ailesini görüntüledi. Batı Virginia'da yaşayan aile üyelerinin hiçbirinin eğitiminin olmadığını gören yönetmen, kendini adeta bir korku filminde gibi hissetti.

Posta.com.tr | Yönetmen Mark Laita, yeni belgeseli için Whittaker ailesine ziyaret gerçekleştirdiğinde kendini Deliverance (Kurtuluş) filminden bir sahnede zannetti. Whittaker ailesi, sürekli akraba evliliği yapmıştı ve yaşadıkları yerde hiç eğitim almamışlardı. 

Haberin Devamı

Deliverance filminde dört adam, hafta sonu tatillerinde kanoya binip nehri geçmeye çalışıyorlardu ve sonrasında hayatlarındaki en kötü kâbusu yaşıyorlardı. Laita, belgeseli için Whittaker'lar ile ilk buluşmasını gerçekleştireceği zaman, ailenin komşuları yönetmeni tehdit etmeye başladı. Ancak Laita yılmadı, bu kez polis eşliğinde aileyi ziyaret etti. 

Batı Virginia'daki Odd kasabasında yaşayan polis memuru, Laita'yı aileyle tanıştırdı. Laita'nın bu ziyarette çektiği videolar, ilk kez Youtube'da servis edildi ve milyonlarca kişi tarafından seyredildi.

'ÇIĞLIK ATIP KAÇMAYA BAŞLADI'

Mark Laita, deneyimi hakkında "Tıpkı herkesin izlediği Deliverance filminden bir sahne gibiydi. Kasabaya giden kirli taşlı bir yola girdik ve sonra bir karavan gördük, ardından yol kenarında küçük bir kulübe önümüze çıktı. Etrafımızda iki gözü de farklı tarafa bakan ve bize bağıran insanlarla çevrelendi. Ardından bir adamın gözüne baktığımızda ve bir şey söylemeye çalıştığımızda çığlık atıp kaçmaya başladı. Pantolonu belinden dizlerine kadar düştü. Koşarak gidip çöp kovasını tekmeledi. Sürekli bunu yaptı. Kontrol dışıydı bir şeydi. Hayatımda gördüğüm en çılgınca şeydi" diyor.

Haberin Devamı

Amerika'nın en çok akraba evliliği yapan ailesi olarak bilinen Whittaker'lar, medeniyetten kopuk ve eğitimsiz  bir şekilde taşrada yaşıyorlar. Aile ile tanışan Laita, 3 kardeşin ve onların bir kuzeninin kirli evde birkaç köpekle birlikte yaşadığını gördü. 

Bazı aile üyeleri yalnızca birkaç kelime konuşabiliyordu. Ayrıca fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaşıyorlardı. Youtube videolarında Laita, ailenin rahatsız edilmemesi konusunda izleyicileri uyarıyor. 

Bu insanlar onlarla alay etmeye gelenlerden komşuları ve akrabaları tarafından korunuyor.

Aileden çekim için izin aldıktan sonra Laita, Whittaker'ların fotoğraflarını çekmeyi başardı. Laita, ilk ziyaretinin ardından aileyle bağlantısını koparmadı. Kısa süre içinde ailenin belgeselini çekmek için kasabaya geri döndü. 
Belgesel, Laita'nın Youtube kanalında yayınlandı.

Belgeselde Laita'nın Betty, Lorraine ve Ray kardeşlerle, ardından da kuzen Timmy ile konuşmaları yer alıyor. Ailenin diğer kardeşi Freddie, kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmişti. 

Haberin Devamı

Betty'e ebeveynlerinin akraba olup olmadığı ve kardeşlerinin neden engelli olduğu sorulduğunda hiçbir cevap vermedi. 

'AKRABA EVLİLİĞİ OLDUĞUNA BAHSE GİRERİM'

Laita, "Whitaker ebeveynlerinin akraba olup olmadığını teyit etmemin bir yolu yok. Ancak akraba evliliğinin ülkenin bu bölümünde sıklıkla yapıldığını göz önüne alırsak, Whitakers'ın şimdiye kadar gördüğüm en aşırı durum olduğunu söyleyebiliriz. Lorraine, Freddie, Ray ve Timmy'de görülen zihinsel ve fiziksel anormalliklerden akraba evliliğinin sorumlu olduğuna bahse girerim" diyor. 

Laita, bir yıl sonra devam videosu çekmek için aileyi yeniden ziyaret ettiğinde Betty bu kez anne ve babasının birinci dereceden kuzen olduklarını söyledi. 2022'de yayınlanan diğer videoda ailenin  Kenneth adlı akrabası da belgesele dahil oldu. Laita, ailenin engelli olması ve yüzlerindeki anormallikleri Kenneth'e sordu. 

Haberin Devamı

NEDENİNİ MADENE BAĞLADI

Ailenin gözlerinin neden aynı yere bakmadığı sorulduğunda Kenneth bunun nedenini kömür madenciliğine bağladı. Çektiği video ile Laita, Whittaker ailesinin evlerini tamir etmeleri için para toplanması sağladı. Laita'nın bağış kampanyası hâlâ devam ediyor ve aileye yeni bir ev almaya çalışıyor. 

Fotoğraflar: Soft White Underbelly /Youtube