Dünya ABD'yi şoke eden küfür

ABD'yi şoke eden küfür

Paylaş
ABD'yi şoke eden küfür

ABD Başkanı Obama'nın adeta ölümüne savunduğu sağlık reformu geçince Başkan Yardımcısı Biden 'coştu'

ABD'de dün yürürlüğe giren ve sağlık sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi reform paketinin imza törenine Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın küfürlü sevinci damga vurdu.

Obama, Temsilciler Meclisi'nin önceki gün onayladığı tarihi sağlık reformu tasarısını Beyaz Saray'da düzenlenen törenle imzaladı. Ülkenin sağlık sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini getiren reform, Obama'nın imzasıyla yasalaşarak yürürlüğe girdi.

Başkan Obama, törende sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, "Böylesine zor, karmaşık bir işi yerine getirme yeteneğimiz, başarabileceklerimizin sınırları olup olmadığı zaman zaman sorgulanmakta. Ancak biz isteklerimizi azaltmayan bir ulusuz. Biz şüphe, güvensizlik ve korkunun tutsağı olan bir ulus değil, zor, doğru ve gerekli olanı yapan bir ulusuz. Tasarı şunu gösteriyor ki, ABD, konu sağlık olunca herkesin bazı temel güvencelere sahip olması gerektiği yönündeki temel ilkeye inanıyor" dedi.

'BIG F*CKING DEAL'

Televizyonlarda canlı yayınlanan imza töreninde ABD Başkanı Barack Obama'yı takdim ettikten sonra Başkan'ın kulağına, İngilizce'de vurgu için kullanılan ve çoğu zaman Türkçe'ye 'lanet olası' şeklinde çevrilen ağır bir küfür kullanarak, "... büyük bir iş çıkardık (big f*cking deal)" dedi. Ancak Biden'ın bu sözleri mikrofonlardan da duyuldu.

Sokakta dahi insanların bu küfrü ettiğinde hoş karşılanmadığı halde Başkan yardımcısının milyonların gözü önünde hem de Başkan'ın kulağına fısıldaması hemen her kesimde şaşkınlığa neden oldu.

SENATO'YU YOĞUN MESAİ BEKLİYOR



Obama'nın tasarıyı imzalamasıyla birlikte şimdi gözler, tasarıya ilişkin birtakım değişiklikleri içeren paketi görüşecek olan Senato'ya çevrildi.

Temsilciler Meclisi'nin önceki gün onayladığı diğer paket olan değişiklik paketi, "uzlaşı" adı verilen özel bütçe kurallarına göre Senato'da görüşülerek oylanacak ve değiştirilmeden onaylanması halinde Obama'nın imzasına gidecek, aksi takdirde Temsilciler Meclisi'ne geri gelecek.

Tasarının Senato'nun gündemine alınmasından itibaren 20 saatlik bir görüşme süresi ve görüşmenin ardından oylama öngörülüyor, ancak Cumhuriyetçilerin sunmayı planladığı itirazlar ve değişiklik talepleri nedeniyle sürecin uzayabileceği yorumları da yapılıyor.

Senato kurallarına göre, üyeler sınırsız sayıda değişiklik talebinde bulunabiliyor.

Değişiklik paketi, "uzlaşı kuralları" adı verilen özel bir yöntemle ele alınacak olması nedeniyle, 100 üyeli Senato'da kabul edilmesi için 51 oy yetecek, ancak söz konusu kuralların, tasarının hükümlerinin siyasi değil, harcama ve vergi kesintileriyle alakalı olmasını şart koşuyor. Demokratların, tasarının bu testi geçtiği düşüncesine rağmen, Cumhuriyetçilerin, tasarının hükümlerinin bu kriteri karşılayıp karşılamadığını sorgulayacak eylemlerde bulunması bekleniyor.

(Hürriyet)

2

Haberin Devamı