Dünya Abramoviç firarda! Nerede olduğu bilinmiyor

Abramoviç firarda! Nerede olduğu bilinmiyor

Paylaş
Abramoviç firarda! Nerede olduğu bilinmiyor

Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım listesine alınan Roman Abramoviç, 6.9 milyar dolarlık mal varlığını kaptırmamak için harekete geçti. 2 süperyatı uluslararası sulara açıldı. Jetlerinden biri Dubai’de. Diğeri İstanbul üzerinden Moskova’ya geçti. En son İsrail’de havaalanında görülen Abramoviç’in ise nerede olduğu bilinmiyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından uygulanan yaptırımlarda Rus oligarklar da yer almıştı. Ancak İngiliz futbol takımı Chelsea’nin sahibi Roman Abramoviç (55), uzun süre bu listeye alınmamıştı. Bu fırsatı değerlendiren Abramoviç, jetlerinden birini Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Dubai’ye göndermişti. Chelsea’yi satışa çıkaran Abramoviç’in banka hesaplarını da BAE’ye naklettiği öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

İSRAİL’E KAÇMIŞTI

Geçen hafta İngiltere, Abramoviç’i yaptırım listesine almış, tüm hesaplarını dondurmuştu. Chelsea’nin takım otobüsüne benzin alacak parası bile olmadığı iddia edilmişti. 2018’de İsrail vatandaşı olan Abramoviç, hakkında yapılacak herhangi bir suçlama ihtimaline karşı bu ülkeye gitmişti. Önceki gün de Avrupa Birliği (AB), Abramoviç’i ‘Kremlin’e önemli gelir kaynağı sunduğu’ gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

YATLARI DENIZE AÇILDI

Bunun üzerine Abramoviç’in Solaris isimli süperyatı, Karayipler’de Holanda ve Fransa’ya ait ve AB toprağı kabul edilen St. Martin Adası’ndan uluslararası sulara açıldı. Abramoviç, diğer süperyatı Eclipse’i AB’ye üye olmayan Karadağ’a göndermişti. Karadağ, AB’nin taleplerini yerine getireceğini açıklayınca, Eclipse de uluslararası sulara açıldı. İki yatın da Türkiye’ye geleceği iddia edildi.

Haberin Devamı

‘HAYDUT’LA KAÇIŞ

İsrail önceki gün “Rus oligarkların cenneti olmayacağız” açıklaması yaptı. Bunun üzerine Abramoviç önceki gece Tel Aviv’de Ben Gurion Havalimanı’nda görüntülendi. Abramoviç’in bindiği ‘Haydut’ isimli özel jeti, İstanbul’a indi. Ardından tekrar havalanan jet, Moskova’ya gitti. Abramoviç’in İstanbul’da uçaktan inip inmediği bilinmiyor. Toplam serveti 6.9 milyar dolar olan Abramoviç böylece uçak ve yatlarını AB topraklarından kaçırdı.

YOLSUZLUK SERVETİ

Önceki gün İngiliz BBC kanalında yayınlanan bir belgeselde Abramoviç’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘kasası’ olduğu öne sürüldü. Belgeselde Abramoviç’in servetini yolsuzlukla kazandığı iddia edildi. Belgesele göre; Abramoviç 1990’larda Rus hükümetini bir petrol anlaşmasında 2.7 milyar dolar dolandırdı. Savcı Yury Skuratov, Abramoviç hakkında soruşturma başlattı. Fakat savcının 1999’da seks kasedi ortaya çıktı. Savcı görevden alındı, dosya da rafa kaldırıldı.