Dünya Almanya, ABD'den F-35 satın alacak

Almanya, ABD'den F-35 satın alacak

Paylaş
Almanya, ABD'den F-35 satın alacak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle silahlanma programında radikal değişikliğe giden Berlin yönetimi, ABD'den F-35 jetleri almaya karar verdi.

Almanya, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna sınırına 150 bin kadar askerle devasa bir ordu yığdığı günlerde Ukrayna'ya yalnızca miğfer yardımı gönderdi. Berlin yönetimi, yükselen eleştirilere Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda oynadığı korkunç rol nedeniyle silah yardımı yapılmayacağını söyleyerek yanıt verdi. Ancak Putin'in 24 Şubat tarihinde ordusuna Ukrayna'yı işgal emri vermesiyle Almanya'da yeni bir dönem başladı. Ukrayna'ya silah göndereceğini resmen duyuran Berlin yönetimi, 2022 yılı içerisinde ordunun modernleştirilmesi için 100 milyar euroluk bir bütçe ayırdı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Her yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sinden fazlası ile savunmamız için yatırım yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

'BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ'

Yeni nesil savaş uçakları ve tankları Avrupalı müttefikleri özellikle de Fransa ile birlikte üretmeninin önemli olduğunu belirten Scholz, "Bu projeler bizim için öncelikli" diye konuştu. İşgalin on dokuzuncu gününe gelindiğinde ise, Almanya NATO'daki müttefiki ABD'den F-35 savaş uçakları almaya karar verdi. Haber hem Alman medyası hem de uluslararası haber ajansları tarafından 'acil' koduyla dünyaya duyuruldu.

TORNADO UÇAKLARININ YERİNİ ALACAK

Berlin yönetimi, Amerikan Lockheed Martin firması tarafından üretilen jetleri halihazırda kullanılan Tornado uçaklarının yerine koyacak.

Bir çatışma çıkması durumunda Tornado, ABD'nin nükleer bombalarını taşıyabilecek tek Alman jeti ancak hava kuvvetleri 80'lerden beri bu jeti uçurmuyor. Berlin kademeli olarak bu jetleri 2025 ila 2030 yıllarında kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

Haberin Devamı