Dünya Almanya'nın yeni korkusu 'ölüleri yakamamak'

Almanya'nın yeni korkusu 'ölüleri yakamamak'

Paylaş
Almanya'nın yeni korkusu 'ölüleri yakamamak'

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalin ardından Avrupa’da gaz sıkıntısı başlamıştı. Rusya’dan gaz tedarik eden Almanya, yaptırımlar nedeniyle kışı nasıl geçireceğinden endişe ediyor. Ancak tek sorunun bu olmadığı ortaya çıktı. Almaya, sadece ısınmak için değil, ayrıca ölen kişilerin naaşlarını yakmak için de yeterince gaza sahip olmayabilir.

Posta.com.tr | Rus lider Vladimir Putin’in Ukrayna’ya başlattığı işgalin ardından Avrupa’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında gaz akışının kısıtlanması yer alıyor. Kışı nasıl geçireceğini düşünen Avrupalıları bekleyen bir sorunun da olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kuzey Akım boru hatlarında yaşanan patlamanın ardından Almanya’nın bazı bölgelerinde gaz fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Ülkede kış boyunca gaz tüketimini sınırlayan 3 aşamalı enerji planının ikinci aşamasına geçti. Almanya’nın Dresden Belediye Mezarlıkları Başkanı Robert Arnrich, şehrin krematoryumlarının kaynak alabilmek için ‘1. Öncelik’ kategorisinde olmadığını açıkladı.

'MEZARLIKLARDA YETERİNCE YER YOK'

Arnrich, Tolkewitz, Dresden ve Saxony bölgelerindeki krematoryum işlemlerinin gerçekleşemeyeceğini açıkladı. Bild’e konuşan Arnrich, “Krematoryumların yarısı bile çalışmasa hala bir problemimiz var. Tıpkı Almanya’daki diğer 160 krematoryum gibi” dedi. Arnrich ayrıca şehirdeki mezarlıkların ölüleri gömmek için yeterli alana sahip olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Cenazenin daha pahalı olmasının yanı sıra ayrıca ölen kişinin son dileğine saygı duyma meselesi de var. Arnrich “Ölenlerin yüzde 90’ı yakılmayı tercih ediyor. Bu dileği görmezden gelmek saygısızlık olur” dedi.

Ağustos ayında gaz kısıtlaması yaşandığında, Almanya’daki krematoryumlar düşen sıcaklığa rağmen çalışmaya devam etti. Bazı fırınlar kapatılırken diğeri sürekli çalışır halde tutuldu. Böylece soğumadılar ve yeniden ısıtılmak için daha fazla gaza ihtiyaç duyulmadı.

Cenaze İhtiyaçları Federal Birliği Başkanı Christian Greve, krematoryumların ısısının 850 derecenin altına düşürme seçeneklerinin olmadığını açıkladı. “Eğer sıcaklığı düşerse çevresel toksinler ve koku havaya karışır. Genel olarak gazda azalmanın günün sonunda gaz tasarrufu sağlayacağı söylenemez. Bir krematoryumun sürekli çalışması, sıcaklığı düşürmekten çok daha çevre dostudur. 7/24 çalışmada bile tüketim neredeyse sıfırdır” dedi.

Öte yandan, Kuzey Akım boru hattındaki patlamanın ardında suikast girişimi olduğunu düşünen İngiliz Kraliyeti, gaz kaynaklarının korunmasına yardım etmek amacıyla bölgeye savaş gemisi gönderdi.