Dünya Auschwitz'in kurtarılmasının 65. yılı

Auschwitz'in kurtarılmasının 65. yılı

Paylaş
Auschwitz'in kurtarılmasının 65. yılı

Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 65. yıldönümü törenleri, kampta çalınan sirenlerle başladı

Törende, kamptan kurtulanlar, eski Kızıl Ordu askerleri ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gibi yetkililer hazır bulundu.

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 65. yıldönümü dolayısıyla, Polonya’nın Krakov kentinde Avrupa Yahudi Kongresinin törenlerden önce düzenlediği konferansta video yoluyla yayımladığı mesajda, "Yahudi düşmanlığı ve cahilliğe karşı direniş" çağrısında bulundu.

Obama, bugünün kuşaklarının, "Yahudi düşmanlığı ve cahilliğin her türüne karşı direnmesi ve her nerede olursa olsun her defasında çirkin yüzünü gösterdiğinde kötülüğün tanığı olmayı reddetmesi gerektiğini" belirtti ve "burada yapılan zulmü hatırlama gibi kutsal bir görevleri bulunduğunu" kaydetti.

SOVYET ASKERLERİ KURTARMIŞTI

Nazilerin Polonya’da kurduğu ve bir milyondan fazla Yahudi’yi öldürdüğü ölüm kampı Auschwitz, 27 Ocak 1945 tarihinde Sovyet askerleri tarafından ele geçirilmişti.

Kampın Sovyet askerlerince kurtarılması, ölüm kamplarının sona erdiği gün olarak tarihe geçmişti. Her yıl 27 Ocakta soykırım kurbanlarını anmak üzere Auschwitz’te törenler düzenleniyor.

Haberin Devamı