Dünya Avrupa'da faşizm yükseliyor

Avrupa'da faşizm yükseliyor

Paylaş
Avrupa'da faşizm yükseliyor

Avrupa ülkelerinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı ve göçmen karşıtı söylemlerde bulunan partiler öne çıkmaya başladı. İtalya’da önceki gün yapılan seçimlerden de Mussolini sonrası ilk kez faşist bir isim zaferle çıktı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapılan son üç seçimde aşırı sağcı partilerin oy oranlarını artırdığı görüldü. İtalya’da önceki gün yapılan seçimlerin sonuçlarına göre aşırı sağ görüşlü ve göçmen karşıtı ‘İtalya’nın Kardeşleri Partisi’ (FDL) zirvede yer aldı. Partinin kurucusu Giorgia Meloni ise İtalya’nın yeni başbakanı olacak. Resmi olmayan sonuçlara göre sağ görüşlü FDL yüzde 26 ile seçimin galibi olurken, merkez sol Demokratik Parti (PD) yüzde 19.3 ile ikinci oldu.

Haberin Devamı

TÜRKIYE KARŞITI

Beklendiği gibi başbakan olması halinde İtalya’nın Benito Mussolini’den sonraki ilk aşırı sağcı lideri olacak Giorgia Meloni, Türkiye karşıtlığı ile biliniyor. 45 yaşındaki Neo-Nazi lider, her fırsatta Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yerinin olmadığını dile getiriyor.

FRANSA VE İSVEÇ DE AYNI

Fransa’da nisan ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aşırı sağcı ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Marine Le Pen, oy oranını ciddi oranda artırmıştı. 2017’deki seçimde mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı yüzde 33.9 alan Le Pen 2022’de bu oranı yüzde 41.5’e yükseltmişti. 2 hafta önce İsveç’te yapılan seçimlerde de 176 sandalye kazanan aşırı sağcı blok, 173 sandalyede kalan sol hükümeti iktidardan düşürmüştü. Anketlere göre bu sonuçlarda en önemli etken göçmen karşıtlığı.

Haberin Devamı

BERLUSCONİ İLE İTTİFAK

Giorgia Meloni’nin liderliğindeki sağ ittifakın oy oranı, Matteo Salvini ve Silvio Berlusconi liderliğindeki partilerin oyları ile yaklaşık yüzde 44’e ulaştı. Sağ ittifakın senato ve temsilciler meclisindeki çoğunluğu alması bekleniyor. Ülkenin yeni başbakanını belirleyecek son karar ise Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya ait olacak.