Dünya Çağın madeni: Sıvı altın! Elektrikli testere ve patlayıcılarla çalıyorlar

Çağın madeni: Sıvı altın! Elektrikli testere ve patlayıcılarla çalıyorlar

Paylaş
Çağın madeni: Sıvı altın! Elektrikli testere ve patlayıcılarla çalıyorlar

İklim krizi nedeniyle hasatların zarar görmesi sonucu fiyatları artan zeytinyağı, İspanya’da en fazla çalınan ürün haline geldi.

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya. Ancak aşırılık gösteren hava koşulları, zeytinyağı hasadına iki yıldır büyük zarar veriyor. Bu da zeytinyağı fiyatlarında son dört yılda dört kattan fazla artışa yol açtı. Dört yıl önce bir litre yüksek kaliteli sızma zeytinyağı 5 Euro’dan daha azdı. Şimdi fiyatlar 14 Euro’yu buluyor. Maden gibi değerlenen zeytinyağına ‘sıvı altın’ deniyor. İspanya’da ülke nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı bölgelerdeki süpermarketlerde artık en çok çalınan ürün ‘sıvı altın’ oluyor. Kıtlık, adeta bir suç dalgasını tetikledi.

Haberin Devamı

ÇETELER TÜREDİ

Süpermarketler, beş litrelik büyük zeytinyağı şişelerini birbirine zincirliyor, raflara asma kilit takıyor. Başka satıcılar da şişelere, sadece personel tarafından çıkarılabilen güvenlik etiketleri takıyor. Hırsızlıkları, kıtlıktan kar elde etmek isteyen organize suç çeteleri düzenliyor. Bazı çeteler, yağ fabrikalarını hedef alıyor. Bazıları da zeytin hasadı sırasında zeytinleri çalmak için elektrikli testere ve patlayıcı kullanıyor. Aralıkta İspanya ve İtalya’da polis, ucuz yağları daha pahalı muadilleri gibi göstererek kar elde etmeye çalışan uluslararası bir çeteyi çökertmiş, 11 kişiyi tutuklamıştı.

KALİTE DÜŞTÜ

5 bin litreden fazla tağşiş edilmiş zeytinyağı ele geçirilmişti. Uluslararası Zeytin Konseyi’ne göre küresel üretimin 2.4 milyon tona düşmesi bekleniyor. Bu, geçen yılki hasattan daha az bir oran ve yaklaşık 3 milyon tonluk küresel talebin çok altında kalıyor. Emtia veri firması Mintec’in yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar analisti Kyle Holland, “İtalya, Türkiye ve Yunanistan da daha az üretiyor. Ama bu sadece arzla ilgili değil. Aşırı sıcaklar nedeniyle kalite de düştü” dedi.

Haberin Devamı