Dünya Çalınan ikizler TikTok'ta bulundu

Çalınan ikizler TikTok'ta bulundu

Paylaş
Çalınan ikizler TikTok'ta bulundu

Gürcistan’da 2002’de dünyaya gelen ikizler Amy ve Ano, annelerine “Öldü” denilerek çalındı. Ano, bir TikTok videosunda kendisine çok benzeyen bir kız görünce çok şaşırdı. Buluştuklarında ikiz olduklarını anladılar. Yaptıkları araştırmayla 22 yıl sonra annelerine kavuştular.

Gürcistan’da 1970’lerin başından 2006’ya kadar hastanelerde sistematik bebek kaçırma vakalarının olduğu ortaya çıkmıştı. Bu vakalardan birinin kurbanı olan gazeteci Tamuna Museridze, ailesini bulmak için Facebook’ta ‘Vezdeb’ adlı grubu kurmuştu. 230 bin üyesi olan grup, ülkedeki karanlık evlat edinme ağının ortaya çıkmasına ve ailelerin yeniden bir araya gelmesine yardımcı oldu. Bunlardan biri de artık 22 yaşında olan Amy ve Ano adlı ikizlerdi. İkizlerin annesi 2002’deki doğum sırasında komaya girmiş, uyandığında bebeklerinin öldüğü söylenmişti.

Haberin Devamı

Tamuna Museridze

ÖNCE TELEVİZYONDA GÖRDÜ

Ancak gerçekte bebekler karaborsada 2 farklı aileye satılmıştı. 2014’te ikizler 12 yaşındayken televizyonda yayınlanan bir yetenek yarışmasında kendisine aşırı derecede benzeyen bir kızı gören Amy çok şaşırmış, annesine bu durumu sorduğunda “Herkesin bir görsel ikizi vardır” yanıtını almıştı. 2021’de bu kez şaşırma sırası Ano’daydı. Amy’nin TikTok’ta kaşını deldirirken paylaştığı videoyu gördüğünde şok oldu. Karşısındaki kız kendisine çok benziyordu. Birbirlerinden 322 kilometre uzakta yaşamalarına rağmen sosyal medyadan iletişim kurdular.

Amy ve Ano’nun anneleri Aza ile buluşması duygusal anlara sahne oldu.

‘BEN OYUM, O DA BEN’

Facebook yazışmalarının ardından buluşmaya karar verdiler. Doğum belgelerinde Kirtskhi Maternity adlı hastanede birkaç hafta arayla doğdukları yazıyordu. Ancak yüz yüze görüştüklerinde tek yumurta ikizi olduklarını anladılar. Amy o buluşmayı “Bir aynaya bakmak gibiydi, tıpatıp aynı yüz, tıpatıp aynı ses. Ben oyum, o da ben” diye anlattı. Kısa sürede birçok benzerlikleri olduğunu keşfettiler. İkisi de aynı müzikten hoşlanıyordu, dans etmeyi seviyordu ve aynı saç stiline sahipti. Bununla birlikte benzerlikler yüzeysel olmanın ötesindeydi.

Haberin Devamı

İkizler ilk kez 19 yaşındayken buluştu.

AYNI GENETİK HASTALIK

‘Displazi’ adı verilen aynı genetik kemik bozukluğuna sahiplerdi. Ancak birbirlerini keşfetmenin verdiği heyecanın yanı sıra öfke de vardı. Aileleriyle yüzleşmeye karar verdiler ve gerçeği öğrendiler. İkizler 2002’de birkaç hafta arayla ayrı ayrı evlat edinilmişti. Çocuk sahibi olamayan Amy ve Ano’nun annelerine hastanede istenmeyen bebekler olduğu, doktorlara ödeme yaparlarsa bebekleri evlat edinebilecekleri söylenmişti.

ALMANYA’DAN GELEN YANIT

Aileler, kızların ikiz olduğunu ve uygulamanın yasadışı olduğunu bilmediklerini iddia etti. İkizler, Tamuna Museridze’nin Facebook’ta kurduğu grupta durumlarını açıklayan bir paylaşım yaptı. Almanya’daki bir kadın, paylaşıma “Benim annem 2002’de aynı hastanede ikiz doğurmuş ama bebekler ölmüştü” diye yanıt verdi. Yapılan DNA testi, paylaşımı yapan kadının ikizlerin ablası olduğunu ortaya çıkardı. Ardından ikizler öz anneleri Aza ile bir araya geldi. İkizler doğduktan sonra ilk kez annelerine sarıldıkları anda gözyaşlarına hakim olamadı.

Haberin Devamı

‘ON BİNLERCE BEBEK ÇALINDI’

Tamuna Museridze, kendisiyle iletişime geçenlerin sayısına dayanarak, on binlerce bebeğin öz ailelerinden çalındığını tahmin ediyor. Museridze o dönemde bebeklerin yüksek fiyata satıldığını ve bazı bebeklerin ABD, Ukrayna, Kanada, Güney Kıbrıs ve Rusya’ya gittiğini söylüyor. 2006’da Gürcistan, çocuk kaçakçılığını engellemek için yasalarını değiştirerek evlat edinmeyi zorlaştırdı ve 2022’de geçmişteki çocuk kaçakçılığı vakalarıyla ilgili soruşturma başlattı.