Dünya Cankurtaran hamsi

Cankurtaran hamsi

Paylaş
Cankurtaran hamsi

Araştırmacılar, kırmızı et yerine hamsi gibi ucuz ve yağlı balık tüketimi sayesinde dünya çapında yılda 750 bin kişinin hayatının kurtulabileceğini açıkladı.

Kırmızı ve işlenmiş etle bağlantılı, bulaşıcı olmayan hastalıkların 2019’da küresel çapta ölümlerin yüzde 70’inde etkili olduğu belirtiliyor. Kalp ve damar hastalığı, felç, diyabet ve bağırsak kanseri, ölümlerin yüzde 44’ünde rol oynadı. Kırmızı ve işlenmiş ete alternatif olarak bilim dünyası hamsi, sardalya gibi ucuz ve yağlı yem balıklarını öneriyor. Bu balıklar, B12 vitamini ve kalp hastalıklarını önlemede etkili omega-3 açısından oldukça zengin. Ayrıca hayvansal gıda kaynakları arasında da en düşük karbon ayak izine sahipler.

Haberin Devamı

2050’YE KADAR

Avusturya ve Japonya’dan uzmanlar, balık temelli beslenme şeklinin yaygın olarak benimsenmesi halinde 2050’ye kadar yılda 750 bin ölümün önlenebileceğini ortaya koydu. Ancak şu an için balık arzı, kırmızı etin yerini alacak kadar yeterli değil. Uzmanlar, bulgularının kırmızı ete alternatif olarak bu balıklara ilgiyi artırmasını amaçlıyor. Dünyada yakalanan yem balıklarının dörtte üçü öğütülerek balık unu gibi balık yetiştiriciliğinde kullanılan ürünlere dönüştürülüyor. Ekip, balık yemi olarak besin değeri yüksek olan mikroalglerin kullanılmasının yardımcı olacağını söylüyor.