Dünya Çeçen lider Kadirov, görevi bırakıyor

Çeçen lider Kadirov, görevi bırakıyor

Paylaş
Çeçen lider Kadirov, görevi bırakıyor

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov (45) görevi bırakacağını açıkladı. Kadirov sosyal medya uygulaması Telegram’dan paylaştığı mesajda 'Sanırım uzun bir tatili hak ettim. Kovulmadan önce bırakma zamanım geldi' ifadelerini kullandı. Normal şartlar altında görev süresi 2026’da sona eren Kadirov 15 yıldır iktidardaydı. Kadirov, adam kaçırma, işkence ve yargısız infazlarla suçlanıyor.

45 yaşındaki Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Telegram'dan yaptığı paylaşımda görevi bırakacağını duyurdu. 15 yıldır iktidarda olan Kadirov'un görev süresi 2026'da bitecekti. Kadirov paylaşımında “Sanırım uzun bir tatili hak ettim. Kovulmadan önce bırakma zamanım geldi” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN GÖREVİ BIRAKIYOR?

Kadirov’un görevi bırakmasında Ukrayna savaşındaki başarısızlığı ya da bir hadis kitabının yasaklanmasına gösterdiği tepkinin etkili olmuş olabileceği yorumları yapılıyor.

Ramazan Kadirov, Ukrayna işgalinin başında iddialı açıklamaları ve pahalı botlarıyla gündeme gelse de savaşa katılan 1200 fedaisi pek bir başarı gösteremediği, TikTok’ta paylaşılan “korkutucu” videolara rağmen savaşçıların sahada etkili olamadığı yorumları yapıldı.

ESERİ YASAKLANMIŞTI

Öte yandan Ramazan Kadirov, geçen hafta Hz. Muhammed’in hadislerinin derlendiği “Sahih-i Buhari” eserinin Rusya Adalet Bakanlığı’nca “aşırılıkçı materyal” olarak sınıflandırılmasına tepki göstermiş, kararı veren mahkemenin yetersiz olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Rusya, hadis kitabını “İslam’ı kabul etmeyen kişilere karşı düşmanca tavrı özendirdiği” iddiasıyla yasaklamıştı.