Dünya Çin'in akılalmaz Soğuk Savaş planı! Eski uçaklarını intihar dronuna dönüştürecek

Çin'in akılalmaz Soğuk Savaş planı! Eski uçaklarını intihar dronuna dönüştürecek

Paylaş
Çin'in akılalmaz Soğuk Savaş planı! Eski uçaklarını intihar dronuna dönüştürecek

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim artarken yeni bir gelişme dünya gündemine oturdu. Çin'in 1960'lı yılların Sovyet MiG-21 filosuna dayanan Chengdu J-7 savaş uçaklarını dönüştürme kararı aldığı iddia edildi.

Posta.com.tr | Çin ve Tayvan arasındaki gerilim giderek artarken ortaya atılan yeni bir iddia dünya gündemine oturdu. Soğuk Savaş dönemine ait savaş uçaklarını dönüştürmeyi planladığı iddia edilen Çin'in Tayvan'a büyük bir saldırı gerçekleştirebileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Yerel medyaya göre Çin'in Chengdu J-7 savaş jetleri bu yıl aktif olarak göreve gelebilir ve bazıları intihar dronuna dönüştürülebilir.

Business Insider'a konuşan uzmanlar, bu silahların uygun maliyetli ve yetenekli olabileceğine inanıyor. Dronlar orijinal uçaklarla benzer özelliklere sahip olabilir ve Çin'in kayıplarını azaltabilir.

Çin'in Chengdu J-7 savaş jetleri, Sovyetlet Birliği'nin 1960'lı yıllarda kullandığı MiG-21 jetlerinin bir kopyası ve 'dede jeti' olarak adlandırılıyor.

Çin'in kopya uçaklarında tek silah ve sınırlı yakıt kapasitesi gibi sorunlar yer alıyordu. Ancak buna rağmen 1980'lerde seri şekilde üretilip Pakistan, Arnavutluk, Mısır, Irak ve İran gibi ülkelerde kullanıldı.

Çin medyası Global Times, "Emekliye ayrılan J-7'ler eğitim ve test için kullanılabilir ve insansız hava aracı haline getirip modern savaşta yeni rol üstlenecek şekilde modifiye edilebilir" dedi.

Haberin Devamı

Pentagon ve Çin arasında 'casus balon' gerilimi yaşanırken intihar dronlarının gerilimi nasıl bir boyuta ulaştıracağı merak konusu.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin kuzey kesiminde gökyüzünde süzülen bir balon, Pentagon yetkililerini harekete geçirdi. Günlerce izlenen balon hakkında ismi açıklanmayan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, balonun tespit edildiği yerlerden birinin Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki üç nükleer füze alanından birine ev sahipliği yapan Montana üzerinde olduğunu belirtti.

Pentagon yetkilisi, ABD istihbaratının balonun Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait olduğuna "emin" olduğunu ve son iki gündür bilgi toplamak için hassas bölgelerde uçtuğunu söyledi. Başkan Joe Biden'ın da talimatıyla balon füzeyle vurularak düşürüldü. Çin ise casus balon iddialarını reddederek balonun yalnızca meteorolojik gözlem için bölgede olduğunu öne sürüyor.