Dünya Çin’in kayıp Savunma Bakanı görevden alındı

Çin’in kayıp Savunma Bakanı görevden alındı

Paylaş
Çin’in kayıp Savunma Bakanı görevden alındı

Çin’de 29 Ağustos görülen Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun bakanlık ve Çin’de kabine işlevi gören Devlet Konseyi’ndeki üyelik görevlerinden alındığı bildirildi.

Çin’de son olarak 29 Ağustos’ta başkent Pekin’de Çin-Afrika Forumu’nda görüntülenen ve daha sonra hiçbir toplantıda yer almayan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun akıbeti merak ediliyordu. Çin’in en üst yasama organı Ulusal Halk Kongresi’nin Daimi Komite toplantısında, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun bakanlık ve Çin’de kabine işlevi gören Devlet Konseyi’ndeki üyelik görevlerinden alındığı bildirildi. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nin toplantısında Li Shangfu’nun yanı sıra daha önce Dışişleri Bakanlığı görevinden alınan Qin Gang’ın da Devlet Konseyi üyeliğine son verilmesini kararı alındı. İlgili kararlar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından da imzalandı. Li Shangfu ve Qin Gang’ın görevlerinden alınma gerekçeleri ise açıklanmadı.

Haberin Devamı

Çin’de üst düzey yöneticilerin kamuoyunun önünden kaybolmasını, genel olarak söz konusu kişiler hakkında soruşturma yürütüldüğüne dair resmi açıklamalar izliyor.

Son olarak 29 Ağustos’ta görüldü

Çin Savunma Bakanı Shangfu, 15 Ağustos’ta Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düzenlenen güvenlik konferansına katılmıştı. Shangfu, 2 gün sonra Minsk’te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirilen bir toplantıya katılmış ve onlara ait fotoğraflar Belarus hükümeti tarafından yayınlanmıştı.

Shangfu son olarak 29 Ağustos’ta başkent Pekin’de Çin-Afrika Forumu’nda görüntülenmiş, daha sonra hiçbir toplantıda yer almamıştı.

Lİ SHANGFU KİMDİR?

1958 yılında dünyaya gelen Li Shangfu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) komutanlarından Li Shaozhu’nun oğlu. Shangfu, 1982 yılında PLA’nın Savunma Teknolojileri Üniversitesi’nden mezun oldu ve daha sonra mühendislik alanında yüksek lisan yaptı. Shangfu, daha sonra ordunun Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nde 30 yıldan daha uzun bir süre görev aldı. 2016 yılında Shangfu, ordunun Stratejik Destek Gücü’nün komutan yardımcılığına atandı. Bir sonraki yıl ise ordunun satın alma biriminin başına getirildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e bağlılığı ile bilinen Shangfu, Mart ayında da Savunma Bakanı olarak görevlendirildi.

Haberin Devamı


Shangfu, general olduğu dönemde de savunma diplomasinde önemli toplantılarda yer almayı başardı. Shangfu, Haziran ayında Singapur’da gerçekleştirilen Asya'nın en önemli güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu’nu yakından takip etmişti.

KAYIP DIŞİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI

Qin Gang, en son 25 Haziran’da Rusya, Vietnam ve Sri Lanka Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmelerde görüntülenmişti. Gang’ın 4 Temmuz’da AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesi planlanmıştı ancak Pekin yönetimi Borrell’in ziyaretini ziyarete 2 gün kala iptal etmişti. Qin Gang, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry’nin bu ay içinde Çin’e yaptığı ziyaretler esnasında da kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Haberin Devamı

Ayrıca Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’na da Qin Gang’ın yerine de o dönem Çin Komünist Partisi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörlüğü görevini yürüten Wang Yi katılmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından 11 Temmuz’da düzenlenen basın toplantısında, Qin Gang’ın ASEAN toplantısına katılmama nedeni “sağlık problemleri” olarak belirtilmişti. Bakanlığın, düzenlediği olağan basın toplantılarında Qin Gang ile ilgili sorular yanıtsız bırakılmıştı. 25 Temmuz’da ise 1 aydır kendisinden haber alınamayan Qin Gang’ın Dışişleri Bakanlığı görevinden alınarak yerine Wang Yi’nin getirildiğini açıklanmıştı.