Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Erdoğan, "Önceki görüşmelerimiz ısınma turlarıydı, yeni süreç başlıyor" dedi. Siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, güvenlikte iş birliği ve bölgesel konuların ele alındığı görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeye dair Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında ikili temaslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İsveç ile ilgili yürüttüğü diplomasi ve gösterdiği liderlik için teşekkür etti.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görevime yeniden seçilmem dolayısıyla aradığınız ve ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turu gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Benim için yeni süreç 5 yıllık bir süreç sizde de seçim hazırlıkları var. Seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum” dedi. 

Haberin Devamı

Biden ise “5 yıl daha birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

KRİTİK GÖRÜŞME SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi. Kritik görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

İŞTE ELE ALINAN KONULAR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, iki lider arasında gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki iş birliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı." ifadelerine yer verildi.

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmeye dair yaptığı sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

NATO Liderler Zirvesi marjında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki iş birliği imkânlarımızı ele aldık. Temaslarımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

BEYAZ SARAY: BIDEN ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİ

İki liderin görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray'dan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Biden ve Erdoğan ikili iş birliğini güçlendirme çabalarını görüştü. Biden, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri'yle anlaşmaya varması nedeniyle Erdoğan'ı tebrik etti. İki lider savunma ve ekonomi konularında önceliklere dair görüş alışverişinde bulundu. İki lider Ukrayna'ya destek ve Ege'de istikrarın korunmasının önemi de dahil olmak üzere bölgesel konuları görüştü.