Dünya Deprem uykuda yakaladı

Deprem uykuda yakaladı

Paylaş
Deprem uykuda yakaladı

Fas'ta 6.8 büyüklüğündeki deprem altı kenti yıktı. Gece saatinde yaşanan felakette insanlar kaçmaya fırsat bulamadı, en az 1037 kişi öldü.

Fas’ta merkez üssü Yüksek Atlas Dağları olan 6.8 büyüklüğünde deprem oldu. Marakeş’in 71 kilometre batısındaki deprem, 18 kilometre derinlikte meydana geldi. Cuma gecesi 23.17’de (TSİ 01.17) yaşanan ve yaklaşık 29 saniye süren felaket 1037 can aldı. 721’i kritik durumda olan binden fazla yaralı var. Depremin uyku saatinde yaşanması nedeniyle çoğu kişinin uykuda yakalandığı düşünülüyor. Binalar yerle bir olduğundan Faslılar evlerini terk etmekte ve uzaklaşmakta zorlandı. 19 dakika sonra da 4.9 şiddetinde artçı şok kaydedildi. Bu da depremin yıkıcılık etkisini artırdı. İçişleri Bakanlığı, “Deprem el-Hauz, Marakeş, Ouarzazat, Azilal, Chichaoua ve Taroudant bölgelerinde etkili oldu” dedi.

Haberin Devamı



Vatandaşlar elektrikler kesik olduğu için enkaz altında kalanlara telefonların fenerleriyle ulaşmaya çalıştı.

120 YILIN EN ŞİDDETLİ SARSINTISI

Deprem, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes ve Fes kentlerinde hissedildi. Halk geceyi sokaklarda parke taşları üzerinde geçirdi. Facianın boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımları hasar gördü. Yolların hasar alması nedeniyle arama kurtarma ekipleri felaketzedelere ulaşmakta zorlandı. 2004’te Fas’ın kuzeydoğusundaki Al Hoceima’da meydana gelen depremde en az 628 kişi ölmüştü. 1960’ta Agadir’de meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde ise 12 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. 8 Eylül depremi, ülkede son 120 yılda yaşanan en şiddetli, son 63 yılda meydana gelen en ölümcül sarsıntı oldu. Cezayir’de de hissedildi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI TOPLUMDAN YARDIM

* Hindistan´ın Yeni Delhi kentinde devam eden G20 Zirvesi´ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taziye mesajı paylaştı. Erdoğan, "Bu zor gününde tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimizin yanındayız" dedi.
* Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında "Türkiye, yaraların sarılması için her zaman olduğu gibi her türlü desteği sağlamaya hazırdır" ifadelerine yer verdi.
* Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı, Fas’ta meydana gelen deprem nedeniyle 265 personelin ve ayrıca 1000 adet çadırın bölgeye intikali için hazır olduğunu bildirdi.
* Hindistan Başbakanı Narendra Modi dün G20 zirvesini depremden etkilenen herkese 'yürekten başsağlığı' dileyerek açtı.
* Birleşmiş Milletler yardıma hazır olduğunu belirtirken, İsrail ve Fransa gibi diğer ülkeler de Fas'a yardım sağlamak için çalıştıklarını açıkladı.
* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla Fas'a taziyelerini iletti.



Evinden Play Station oyun konsolunu alarak sokağa fırlayan bir genç, dünya gündeminde yer aldı.