Dünya Dünya liderlerinden Türkiye'ye taziye mesajı

Dünya liderlerinden Türkiye'ye taziye mesajı

Paylaş
Dünya liderlerinden Türkiye'ye taziye mesajı

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle sallandı. Türkiye'de 10 ili, dünyada ise 16 ülkeyi etkileyen deprem için dünya liderleri taziye mesajları yayınladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde şiddetli hissedildi.

Haberin Devamı

Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden derinden endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu bildirmek için Türk yetkililerle temasa geçtim. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" dedi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi attığı tweet'te, "Türkiye'de meydana gelen deprem nedeniyle can ve mal kaybının ızdırabını yaşıyoruz. Acılı ailelere başsağlığı dileriz. Yaralılar tez zamanda sağlığına kavuşsun. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" dedi.

Haberin Devamı

ALİYEV'DEN TAZİYE MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yayınladığı taziye mesajında ""Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor; size, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum. Allah rahmet eylesin" dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov "Biz her zaman kardeş Türkiye'nin yanındayız. Bu faciada hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarının acısını paylaşıyor, ailelerine başsağlığı diliyorum. Tüm yaralılara Allah'tan şifalar diliyorum. Allah rahmet etsin" dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından yayınlanan taziye mesajında, "Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkım olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrendik. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına derin hüzünle başsağlığı diliyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanındadır" ifadelerine yer verildi.

İSVEÇ YARDIM YÖNLENDİRECEK

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lük depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

Haberin Devamı

İsveçli Bakan Billström açıklamasında “Türkiye ve Suriye'de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye'ye ulaşacağız” dedi.

ZELENSKİY: TÜRK HALKININ YANINDAYIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy açıklamasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.

FİNLANDİYA'DAN TAZİYE MEKTUBU

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

Haberin Devamı

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO müttefiklerinin yardımları harekete geçirdiğini belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim, ve NATO müttefikleri şimdi yardımları harekete geçiriyor” dedi.

Haberin Devamı

HOLLANDA, TÜRKİYE’YE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİYOR

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

BORRELL: DÜŞÜNCELERİMİZ TÜRKİYE VE SURİYE İLE

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

PUTİN, ERDOĞAN'I ARADI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'deki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Taziye mesajında, "Ülkenizde yaşanan büyük depremin neden olduğu can kayıpları ve yıkım nedeniyle içten başsağlığı dileklerimi gönderin. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına acılarını paylaştığımı, yaralananlaraysa acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ediyorum. Gereken yardımı göstermeye hazırız" ifadeleri kullanıldı.

İNGİLTERE VE FRANSA'DAN TAZİYE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaparak Fransa’nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere’nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Macron mesajında “Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki halka acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly açıklamasında “Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

MİÇOTAKİS: YUNANİSTAN KLAYNAKLARINI SEFERBER EDİYOR

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye ve Suriye'de yıkıma neden olan deprem dolayısıyla üzgün olduğunu belirtirken, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine derinden başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Duygu ve düşüncelerim, etkilenen herkesle birlikte. Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor, acil yardım sağlanacak" ifadelerini kullandı.

İRAN: HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Türkiye'de meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklamada, İran’ın her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Türkiye'de yaşanan şiddetli depreme ilişkin açıklamada bulundu. Kenani, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dilerken, İran’ın her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi. Derin üzüntü duyduklarını dile getiren Kenani, "İhtiyaç duyulması halinde İran olarak iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz komşumuz Türkiye ve Suriye'ye sağlık ve yardım ekiplerini insani, ahlaki, dini ve komşuluk hakkı gereği göndermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

Almanya, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından destek mesajı verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Duygu ve düşüncelerimiz depremde hayatını kaybedenlerin aileleriyle. Ortaklarımızla yardım sağlamaya hazırız” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, “Türk halkı ve Suriye ile tam dayanışma içerisindeyiz. Hayatını kaybedenlerin aileleri ile yas tutuyoruz. Avrupa’nın desteği yolda ve her koşulda yardım etmeye hazırız” dedi.

PAŞİNYAN: ERMENİSTAN YARDIM SAĞLAMAYA HAZIR

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

KOSOVA VE GÜRCİSTAN'DAN TAZİYE

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani mesajında, “Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin bir üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz. Bu zor zamanda Türkiye halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için Kosova Güvenlik Gücü (FSK) aracılığıyla gerekli yardımı sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, sosyal medya hesabından taziye mesajlarını ileterek “Türkiye halkının yanındayız” dedi. Garibaşvili, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı deprem nedeniyle Türkiye halkına ve hükümetine en derin taziyelerimi sunuyorum. Tüm yaralılara şifalar diliyorum. Türkiye halkının yanındayız ve gerekli her türlü yardımı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN MESAJ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mesajda, Türkiye’de meydana gelen büyük can kaybına ve maddi hasara yol açan deprem nedeniyle Çin hükümeti ve halkı adına, hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziye, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirtti.

Xi, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, Türk hükümetinin ve halkının afetin etkilerinin en kısa sürede üstesinden geleceğine, ülkeyi yeniden inşa edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.