Dünya Dünyanın çözülememiş en gizemli olayı: Amelia Earhart vakasında gelişme

Dünyanın çözülememiş en gizemli olayı: Amelia Earhart vakasında gelişme

Paylaş
Dünyanın çözülememiş en gizemli olayı: Amelia Earhart vakasında gelişme

Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot olarak nam salan Amelia Earhart'ın kaybolmasının ardındaki gizem sürüyor. 1937'de uçağının gizemli bir şekilde Pasifik Okyanusu'nda kaybolmasının ardından başına ne geldiği bilinmeyen Amelia Earhart olayında yeni bir gelişme yaşandı...

Derleyen: Mine Bozkurt - posta.com.tr | Atlas Okyanusu'nu tek başına geçen ilk kadın pilottu Amelia Earhart. 24 Temmuz 1897'de ABD'nin Kansas eyaletinde doğan Earhart, Birinci Dünya Savaşı sırasında askerî hastanelerde hemşirelik yaptı. Savaş sonrasında ise uçaklara olan ilgisi bir hayli arttı. Bu ilgi, onu dünyanın en ünlü kadın pilotlarından biri yapacaktı.

Haberin Devamı

1928'de Atlas Okyanusu'nu yolcu olarak geçen ilk kadın olarak ün kazandı. 20-21 Mayıs 1932'de tek başına Newfoundland'dan İrlanda'ya uçarak Atlas Okyanusu'nu geçti. ABD'yi baştan başa geçtiği uçuşundan sonra, Ocak 1935'te, Newfoundland-İrlanda arasındaki mesafeden daha uzun olan Hawaii-California arasını yine tek başına uçan ilk kişi oldu. 1937'de Amerikalı meslektaşı Fred Noonan ile Lockheed Electra modeli, çift motorlu bir uçakla dünya turuna çıktı. Bu yolculuk, hâlâ gizemi çözülemeyen bir felaketin başlangıcıydı.

DÜNYANIN ÇÖZÜLEMEMİŞ EN GİZEMLİ OLAYI

Dünya turu sırasında Earhart, 2 Temmuz 1937'de Papua Yeni Gine'den Pasifik'teki Howland Adası'na yapılan bir uçuş sırasında Noonan ile birlikte gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Onun kayboluşu, çözülememiş en gizemli olaylar arasında yer alarak defalarca belgelsellere konu oldu.

Haberin Devamı

KAYIP KEMİKLER

Earhart'ın ortadan kaybolmasından üç yıl sonra Nikumaroro adasında kemikler bulundu. Earhart'a ait olduğu düşünülen kemikler üzerindde 1941 yılında yapılan incelemede aslında bir erkeğe ait oldukları ortaya çıktı. Earhart'tan yine biz iz yoktu. Kemiklerin daha sonra kaybolması ise bazı araştırmacıların bu kemiklerin aslında Earhaart'a ait olduğunu iddia etmesine yol açtı.

2019 yılında Papua Yeni Gine bölgesinde yapılan araştırmalarda ise Earhart'ın uçağının enkazının bulunduğu iddia edildi.

ARDI ARKASI KESİLMEYEN TEORİLER

Amelia Earhart'ın gizemli kayboluşun ardından birçok teori öne sürüldü. Bu teorilerden en dikkat çekenleri şu şekilde:

Earhart'ın yakıtı bitti, Pasifik Okyanusu'na düştü ve öldü.
Earhart, Gardner Adası'na güvenli bir şekilde indi ancak kurtarılamadan öldü.
Earhart'ın uçuşu Japonları gözetlemek için planlanmıştı, ancak kazadan sonra yakalandı.
Earhart'ın uçağı çakıldı, Japon ordusu tarafından yakalandı ve Saipan adasında tutsak edildikten sonra hayatını kaybetti.
Earhart, Pasifik Okyanusu'ndaki uçak kazasından kurtuldu, gizlice New Jersey'e geri gönderildi ve hayatını sahte bir isim altında yaşadı.
Earhart hayatta kaldı ve bir şekilde Guadalcanal'a gitti.
Earhart, New Britain Adası'na düştü.
Earhart, Japonlar tarafından yakalandı ve Japonya için propaganda yapan bir kişiye dönüştü.
Earhart, Japonlar tarafından yakalandı ve Emirau Adası'na götürüldü.

Haberin Devamı


GİZEM ÇÖZÜLÜYOR MU?

Bilim insanları, Amelia Earhart gizemine dair yeni bir ipucu bulduklarını öne sürüyor. Penn State Radyasyon Bilimleri ve Mühendislik Merkezi'nden araştırmacılar Nikumaroro adasının kıyısına vuran ve 1991'de bulunan metal bir plaka üzerinde daha önce hiç görülmemiş harfler keşfetti.

Plakanın üzerinde "D24", "XRO" ve "335" veya "385" yazıları kazınmıştı. Okyanusta yıllarca paslanmış ve aşınmış olan panelde Earhart'ın uçağına benzer işaretler var. Ancak bilim insanları bunun kesin bir eşleşme olmadığını belirtiyor.

Araştırmacılara göre bu durum uçuş sırasında yapılan bir onarım da olabilir. Eğer doğruysa, Nikumaroro teorisi destekleniyor demektir.

Plakayı bulan Richard Gillespie, 2019'da bir National Geographic özel programında paneli gördükten sonra Penn State mühendislik programı yöneticisi Daniel Beck ile temasa geçmişti.

Haberin Devamı