Dünya Dünya'nın 'kara kutusu'

Dünya'nın 'kara kutusu'

Paylaş
Dünya'nın 'kara kutusu'

Avustralya Tazmanya’da inşa edilen Kara Kutu, insanlığın iklim kriziyle ilgili eylemlerini kayıt altında tutacak. Güneş enerjisi sayesinde hiç durmadan kayıt alabilecek.

‘Dünya’nın Kara Kutusu’, Avustralya’nın Tazmanya eyaletinde bu yıl inşa edilecek. 10 metrelik çelik monolit yapı, insanlığın iklim krizi eylemlerini belgeleyen sabit disklerin deposu olacak. Bir iklim kıyameti durumunda, insanlığın felaketten nasıl kaçınamadığına dair kanıtlar sağlaması amaçlanıyor. Güneş enerjisi, deniz seviyeleri ve sıcaklıkları, okyanus asitlenmesi, atmosferik karbondioksit, türlerin yok olması ve dünyanın çeşitli yerlerindeki arazi kullanım değişiklikleri gibi bilimsel veriler ile gazete ve sosyal medyadaki iklim krizi içerikleri depolanacak.

Haberin Devamı

HESAP VASİYETİ

Konum olarak Tazmanya, jeolojik açıdan çok istikrarlı bir yer olduğundan seçildi. Projeyi Avustralyalı pazarlama firması Clemenger BBDO, Tazmanya Üniversitesi işbirliği içinde yürütüyor. Projenin internet sitesine göre Kutu’nun amacı, ‘gezegenin yok olmasına yol açan olayların tarafsız bir anlatımını sağlamak, gelecek nesiller için hesap vermek ve acil eylem için ilham vermek’. İnşaasının bu yıl başlayıp biteceği açıklandı. Kara Kutu’nun üst kısmı güneş panelleriyle bağlantılı olacak. Güneş, Dünya’ya ışın gönderdiği sürece Kutu’ya güç kaynağı olacak.