Dünya En saçma buluşa 'Değersiz' Nobel

En saçma buluşa 'Değersiz' Nobel

Paylaş
En saçma buluşa 'Değersiz' Nobel

Yılın ‘en saçma’ bilimsel araştırmalarına verilen ‘Ig Nobel Ödülleri’nin sahipleri açıklandı.

Harvard Üniversitesi tarafından 1990’dan bu yana verilen ‘Ig Nobel Ödülleri’ listesi açıklandı. Nobel Ödülleri’nin bir parodisi olarak yapılan liste için anlamsız, saçma anlaşılabilecek ve yeniden üretilmeyecek bilimsel çalışmalar yarıştı. Ödüllerin adındaki ‘Ig’, İngilizce ‘değersiz’ anlamına gelen ‘ignoble’ kelimesinin kısaltması. İşte kategorilerine göre Ig Nobel kazananları:

Haberin Devamı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ÖDÜLÜ:

ABD’nin Rice Üniversitesi’nde geliştirilen ölü örümcekleri mekanik zombilere çeviren teknoloji. Ölü örümceklerin vücutları nekrobotik kıskaçlara dönüştürüldü.

FİZİK ÖDÜLÜ:

Hamsilerin cinsel yaşamlarının besin ve oksijen dolaşımı üzerindeki faydaları üzerine Southampton Üniversitesi’nde yapılan araştırma.

TIP ÖDÜLÜ:

California Üniversitesi’nde burun deliği kıllarını saymak ve iki delikte eşit kıl olup olmadığına dair kadavralar üzerinde yapılan araştırma. Burun kıllarının dökülmesinden muzdarip olan alopesi hastaları düşünülmüştü.

EĞİTİM ÖDÜLÜ:

Öğretmen ve öğrencilerin can sıkıntısını metodik olarak inceleyen araştırma.

PSİKOLOJİ ÖDÜLÜ:

Yoldan geçenler arasında kaç kişinin, yukarı bakan yabancıları görünce durup yukarı baktığını inceleyen sokak deneyi.

Haberin Devamı

BESLENME ÖDÜLÜ:

Japonya’nın Meiji Üniversitesi’nde yiyeceklerin tadını değiştirme potansiyeline sahip elektrikli yemek çubukları ve pipet icadı.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Fransa’nın Grenoble Alpes Üniversitesi’nde bir sözcüğü anlamını yitirecek kadar çok tekrar etme fenomenini inceleyen araştırma. Araştırmada kelimeleri defalarca söylemenin ‘jamais vu’ya benzer, yani gerçekte tanıdık gelmesi gerektiğini bildiğimiz bir şeyi yabancı bulma hissi yarattığı belirlenmişti.

HALK SAĞLIĞI ÖDÜLÜ:

Stanford Üniversitesi’nde geliştirilen, kullanıcının dışkıladığı maddeleri izleyip hızlıca analiz eden ‘akıllı tuvalet’.

İLETIŞIM ÖDÜLÜ:

Tersten konuşma becerisine sahip kişilerin beynini inceleyen uluslararası ekip.

KİMYA VE JEOLOJİ ÖDÜLÜ:

Leicester Üniversitesi’nde jeolog olan Jan Zalasiewicz, bilim insanlarının kayaları neden yaladığını açıklayan çalışması.

Bütün kategorilerdeki kazanan takımlara kupanın yanı sıra Zimbabve'nin 10 trilyon dolarlık (10.8 TL) banknotu verildi.