Dünya Erken kalkan Merkür'ü görecek! İşte kritik tarih

Erken kalkan Merkür'ü görecek! İşte kritik tarih

Paylaş
Erken kalkan Merkür'ü görecek! İşte kritik tarih

Önümüzdeki hafta "en utangaç" gezegenlerden birini izleme şansınız olacak. 30 Ocak'ta (ve ona yakın traihlerde) Merkür en büyük batı uzanımında olacak. Onu görmek için teleskopa ihtiyaç duymayacaksınız ancak erken kalkmanız gerekebilir.

Merkür bir "alt gezegen". Tabii ki bu "harika olmadığı" anlamına gelmiyor. Dünyalılar için, "alt gezegen" terimi, Venüs ve Merkür'ü işaret ediyor, yani Güneş'e Dünya'dan daha yakında bulunan gezegenleri. Bu yüzden, ne zaman bu iki gezegenden birine doğru bakmak istesek, aslında uzayın boşluğundan çok, Güneş'e doğru bakıyor oluyoruz.

Haberin Devamı

Genelde Merkür ve Venüs'ü göz ucuyla görebildiğinizi fark etmişsinizdir, bunun sebebi göğümüzdeki en parlak obje olan Güneş'i kucaklar durumda olmaları.

Ancak ne zaman bir alt gezegen en büyük uzanımlarından birinde ya da yakınında olursa (her alt gezegenin bir doğu ve bir batı büyük uzanımı vardır) onu rahatça görebilme şansı oraya çıkar. Gezegen o noktada, Güneş'ten, Dünya'ya göre en ayrık açıya sahip olduğu için daha parlak görünür ve daha uzun süre görünür kalır. Bu, o gezegenin yörüngesinin Güneş'ten en uzak noktasında olduğu anlamını taşımaz, sadece biz Dünyalılara öyleymiş gibi görünebilir.

Mashable Türkiye haberinin devamı için tıklayın...