Dünya Gazze abluka altında! İsrail'den kara harekatını erteleme kararı

Gazze abluka altında! İsrail'den kara harekatını erteleme kararı

Paylaş
Gazze abluka altında! İsrail'den kara harekatını erteleme kararı

İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla da Gazze’den dumanlar yükseldi. İsrail’in Filistinlilerin 16.00’ya kadar Gazze’den ayrılmasına ilişkin açıklamasında verilen sürenin dolmasından sonra İsrail’in Gazze sınırındaki Sderot kentinde tank hareketliliği yaşanıyor. Ordu Sözcüsü, Gazze'de rehineler için sınırlı kara operasyonları düzenlendiğini açıklarken; İsrail Ordu Radyosu, düzenlenecek olası bir kara harekatının ertelendiğine dair bir duyuru geçti.

Hamas-İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, gözler İsrail’in kara harekatına çevrildi. İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 10.00 ile 16.00 arasında belirlenen güzergahta güvenli geçişe izni verildiğini açıklamasının ardından kara harekatı için Gazze sınırında sevkiyatı arttırdı. İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla da Gazze’den dumanlar yükseldi. Sürenin dolmasıyla İsrail güçleri, Sderot’tan top atışlarını yoğunlaştırdı. İsrail’in atışlarını arttırmasıyla bölgeden şiddetli duman yükseliyor.

Haberin Devamı

Gazze sınırına sevkiyatı arttıran İsrail, Gazze’nin kuzey noktasında bulunan İsrail’in Sderot kentinde sınıra yığınak yaptı. İsrail, yüzlerce tankı Sderot kentinde konuşlandırdı.

İsrail’in Filistinlilerin Gazze’den ayrılmasına ilişkin açıklamasının ardından sürenin dolmasının ardından kara harekatı başlatabileceği ifade edilirken İsrail ordusuna ait yüzlerce tank ve kara birlikleri sınırda bekleyişini sürdürüyordu.

İSRAİL, ABD'Yİ BEKLİYOR

İsrail ordu radyosu Radyo GLZ, İsrail ordusunun beklenen kara harekatını ertelediği duyurdu. Yapılan duyuruda esir takaslarına yönelik müzakerelerin yanı sıra, İsrail'in daha fazla ABD askerinin bölgeye gelmesini bekleyeceği belirtildi. İsrail'in ABD'yi bekleme nedeni ise İran'ın kuzeyden Hizbullah ile birlikte saldırıya geçme ihtimali.

Haberin Devamı

KARA HAREKATI NEDEN ERTELENDİ?

İsrail'in Suriye ve Lübnan'a saldırmasında amaç nedir? Diğer ülkeleri de savaşa katmak mı? Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Küntay, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

İSRAİL'İN SINIRLI KARA HAREKATI DAHA KAPSAMLI OLUR MU?

Bu hadise için kara operasyonun başlangıcı diyebilir miyiz? Diyebiliriz de diyemeyebiliriz de. Ama bir gerçek var ki; kapsamlı bir kara operasyonu olacak. Bu net. Dolayısıyla bir işarettir. İşareti çok önceden aldık zaten. İsrail'in davranışı, üslubu, tavrı, tarzı... Bir de zaten Netanyahu ile Galant'ın söylemleri zaten başından beri bu işin olacağını bize gösteriyordu. Kimsede 'Acaba olur mu, olmaz mı?' gibi bir durum olmasın olacak.

ABD'NIN İSTEĞİYLE REHİNE PAZARLIĞI YAPILDI

Buradaki tek mevzu şu; Bu hadisenin oluşu, zamanlaması niye gecikti? Çünkü, ABD'nin de biraz isteğiyle arka kapı diplomasisinden rehine pazarlığı yapıldı. Rehine pazarlığından dolayı süreç gecikti. Ama İsrail bu saldırıyı, bu hadiseyi ilerletmek istiyor. İstediğini söylüyor ve yapacak. Daha ileri gidecektir.

İSRAİL ORDU RADYOSU'NUN 'KARA HARAKATI ERTELENDİ' AÇIKLAMASI

İsrail'in ordu radyosu, resmi kaynaklarından yapılan açıklama çok doğal olarak propaganda içerir. Çünkü bir ülke kendi kendine savaş stratejisini veya bir işin kendine dezavantaj sağlayarak tarafı dışarıya aktarır mı? Aktarmaz. Dolayısıyla bunun bir kere propaganda olduğunu unutmayacağız.

Haberin Devamı

Ama beklediğimiz şuysa o konunun cevabı net. ABD'nin bölgeye gemi yollamasının sebebi de potansiyel olarak asker yollamasının sebebi de muhtemel itibarıyla şu ki; Gazze'ye müdahale ABD hiçbir zaman etmeyecek. Ama potansiyel bir İran ya da Hizbullah müdahalesine karşı ciddi bir kapsamın büyümesine karşı orada garantör olarak duracak. ABD'nin mevcudiyeti bu. Uzama sebebi bu mu? derseniz. Ne kadar bu dense de ben yine tekrar ediyorum, rehine pazarlığı...

HİZBULLAH SALDIRIRSA ABD'NİN TAVRI NE OLUR?

Hizbullah saldırısı nedir, ne kadar olur? Hizbullah mütamadiyen İsrail ile kapışma halinde. Dün de vardı, yarın da olacak, ondan sonraki gün de olacak. Zaten sıcak çatışmalar arada devam eder. Mühim olan Hizbullah'ın bütün gücünü kullanıp İsrail topraklarına girmesi ve taarruza geçmesi ya da bazı roket atışları olması. Dolayısıyla ABD'nin büyük kapsamlı dahilini belirleyecek olan Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların şiddeti. Bir de gerçekten yüz yüze fiziki bir hal alıp almayacağı.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN SURİYE VE LÜBNAN'A SALDIRILARLA SAVAŞI DİĞER ÜLKELERE DE Mİ YAYMAK İSTİYOR?

Bunu denklem gibi görün. İsrail ne zaman Filistin'e taarruza geçse, Filistin'in yaptığı bir taarruz eskiden Filistin, son zamanlarda Gazze tarafı... Yaptığı bir taarruz her zaman diğer taraftan Hizbullah tarafından bir karşılık buluyor. Hizbullah'ın genel olarak olduğu yer neresi Lübnan. Aynı zamanda da Suriye'nin güneyinde de Hizbullah güçleri var. Demek ki, İsrail aslında Lübnan ve Suriye'ye değil Hizbullah'a saldırıyor. Bunu böyle görmek lazım. Hedefi devlet olarak Suriye, Lübnan değil. Oradaki Hizbullah güçleri.