Dünya Gazze'de en kanlı gece! Yüzlerce sivil öldü

Gazze'de en kanlı gece! Yüzlerce sivil öldü

Paylaş
Gazze'de en kanlı gece! Yüzlerce sivil öldü

İsrail, Gazze’ye düzenlediği saldırıların 17’nci gününde bölgeye en kanlı gecesini yaşattı. Gazze Şeridi’nin güneyinden ‘küçük çaplı’ kara operasyonu da düzenleyen İsrail, 24 saatte 436 sivili öldürdü. Bunlardan 182’si ise çocuktu. Toplam ölü sayısının 5 bini geçtiği, beslenme, barınma ve sağlık hizmetlerini neredeyse hiçbirinin verilemediği Gazze yardım çığlığı atıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği sürpriz saldırıya çok sert yanıt veren İsrail, 17 gündür Gazze’ye roket yağdırıyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilere “Güneye gidin” çağrısı yapan İsrail, önceki gece güneyde ‘küçük çaplı’ bir kara harekatı düzenledi. İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari “Gece boyunca tank ve piyade güçleri tarafından baskınlar düzenlendi. Bu baskınlarla savaşın bir sonraki aşaması için hazırlık yapan terörist gruplarını öldürdük” dedi. Hamas ise İsrail’in kara operasyonunda bazı askeri teçhizatları imha ettiklerini öne sürdü.

Haberin Devamı

HAMAS İKİ REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Hamas, 2 rehineyi daha serbest bıraktı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğu sonrasında Gazze Şeridi’nde tutulan 2 rehinenin daha serbest bırakıldığı bildirildi.

Serbest bırakılan rehinelerin İsrail vatandaşı Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu rehinelerin geçtiğimiz hafta cuma günü serbest bırakılmak istendiği ancak İsrail'in bunu kabul etmediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, 2 rehinenin insani ve tıbbi nedenlerden dolayı serbest bırakıldığı aktarıldı.

Hamas, daha önce İsrailli anne ve 2 çocuğunu ve ABD vatandaşı anne ve kızını serbest bırakmıştı.

Haberin Devamı

LÜBNAN DA VURULDU

Gazze önceki gece, 17 günlük saldırıların en kanlısını yaşadı. İsrail ordusu son 24 saatte 320 noktaya gerçekleştirdiği saldırılarda 182’si çocuk 436 kişiyi öldürdü. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölümlerin çoğunun İsrail ordusunun Filistinlilere tahliye emri verdiği Gazze Şeridi’nin güneyinde meydana geldiğini söyledi. IDF, Lübnan sınırında Hizbullah’a ait olduğu öne sürülen askeri yerleşke ve gözlem noktasının da vurulduğunu duyurdu.

2 BİN ÇOCUK ÖLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 5 bin 87’ye, yaralı sayısının ise 15 bin 273’e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, hayatını kaybedenlerin 2 bin 55’inin çocuk, 1119’unun kadın, 217’sinin ise yaşlı olduğunu duyurdu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze’deki hastaneleri ziyaret etti. Heyet, Al Quds Hastanesi’ni ziyaret ederken hastane yakınına İsrail roketi düştü. ICRC heyeti, bölgede gördükleri ölüm, yıkım ve yerinden edilme manzaralarının sarsıcı olduğunu belirtti.

GAZZE’NİN YARISI EVİNİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2.3 milyon nüfuslu Gazze’de 1.4 milyon kişinin evini terk edip ülke içinde göç etmeye zorlandığını, bunlardan birçoğunun da aşırı kalabalık olan Birleşmiş Milletler (BM) acil durum sığınaklarına sığındığını açıkladı. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından Avrupa Birliği (AB), Gazze’ye yönelik insani yardımın askıya alınabileceğini açıklamıştı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joseph Borrell, AB dışişleri bakanlarının Gazze’ye ‘mali desteği sürdürme’ kararı aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

REHİNE SAYISI 222’YE ÇIKTI

Hamas 7 Ekim’de düzenlediği saldırıda çok sayıda kişiyi de rehin almıştı. İsrail rehine sayısının 222’ye yükseldiğini açıkladı. İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, bu sayıya azımsanmayacak sayıda yabancı uyruklu kişinin de dahil olduğunu ve aileleriyle temasa geçmenin zaman aldığını söyledi. Hagari “Rehineleri kurtarmak ve evlerine getirmek için her türlü yolu deniyoruz. Gazze’deki baskınlarla rehineler hakkında bilgi toplamaya çalışıyoruz” dedi.

‘BURADAKI DOKTORLAR YARALI SAYISIYLA BAŞ EDEMİYOR'

Bölgedeki son durum hakkında açıklama yapan Gazze Belediye Başkanı Yehia Al Sarraj, “Her dakika su temini için çağrı alıyoruz. En büyük sorun su. Ne yazık ki onlara istediklerini sağlayamıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak su kaynağımız yüzde 25’ten az” dedi. Gazze’de insanların gidecekleri ‘güvenli’ hiçbir yer olmadığını söyleyen Al Sarraj, “Katliam kelimesi olup biteni anlatmaya yetmiyor. Sadece bunun çok ama çok korkunç olduğunu biliyorum. Modern bir dünyada yaşadığımızı düşünmüyorum. Esasen ormanda yaşadığımızı hissediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BUNLAR VAHŞİ EYLEMLER’

Al Sarraj “Yakıt tedariki derhal devam etmeli. Gazze’ye ulaşabilen sağlık personeline ihtiyacımız var. Yaralıların tedavi için dışarı çıkması gerekiyor çünkü buradaki doktorlar yaralı sayısıyla baş edemiyor. Çok sınırlı, minimum miktarda yiyecek sağlanıyor. Bunun ne kadar süreceğini, koşulların istikrarlı olup olmayacağını bilmiyoruz. İsrail’in kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu iddia ediyorlar. Ama bu bir savunma değil. Bunlar vahşi eylemler” ifadelerini kullandı.