Dünya Gazze'de katliam! 7 Ekim’den bu yana bir ilk yaşandı

Gazze'de katliam! 7 Ekim’den bu yana bir ilk yaşandı

Paylaş
Gazze'de katliam! 7 Ekim’den bu yana bir ilk yaşandı

İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana ilk kez yakıt girişine izin verildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırıların başlamasından bu yana Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ilk kez yakıt girişine izin verildi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White yaptığı açıklamada, Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 23 bin 27 litre yakıt girişi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

White, söz konusu yakıtın kullanımının İsrailli yetkililer tarafından kısıtlandığını belirterek, yakıtın su dağıtım tesislerinde veya hastanelerde kullanılamayacağını sadece Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımların bölgeye dağıtımı için kamyonlarda kullanılacağını açıkladı.

White, söz konusu yakıtın hayat kurtarma faaliyetlerini sürdürmek için günlük ihtiyacın yalnızca yüzde 9'una denk geldiğini ifade etti.

“Yakıtın bir savaş silahı olarak kullanılmaya devam edilmesi dehşet verici”
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi’ndeki yakıt krizi nedeniyle tüm operasyonumuz artık çöküşün eşiğinde" diyerek, “Bugünün sonunda Gazze’deki nüfusun yaklaşık yüzde 70'i temiz suya erişemeyecek. Sadece kamyonlara yakıt sağlamak artık hayat kurtarmayacak. Daha uzun süre beklemek hayatlara mal olur” ifadelerini kullandı. Lazzarini, “Yakıtın bir savaş silahı olarak kullanılmaya devam edilmesi dehşet verici” dedi.

Haberin Devamı

İsrail, 7 Ekim'den itibaren Gazze Şeridi'ne tam abluka uygulama kararı almış, 21 Ekim'de ise Refah Sınırı Kapısı üzerinden sadece gıda, su ve ilaç insani yardımların bölgeye girişine izin veriyordu.

Gazze Şeridi’ndeki esirlerin serbest bırakılması konusunda Katar arabuluculuğunda müzakereler devam ederken Reuters, Katarlı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde 3 günlük ateşkes karşılığında 50 esirin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmayı kabul ettiğini iddia etti.

Haberde, anlaşma kapsamında ayrıca İsrail'in de halen hapiste bulunan bazı Filistinli kadın ve çocukları serbest bırakacağı ve Gazze'ye insani yardım girişini artıracağı belirtildi. İsrail tarafından söz konusu anlaşma ile ilgili açıklama gelmezken haberde, İsrail'in henüz anlaşmanın şartlarını kabul etmediği ifade edildi.

“5 günlük ateşkes karşılığında 70 rehineyi serbest bırakmaya hazırız”
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde daha önce yaptığı açıklamada, 5 günlük ateşkes ve İsrail hapishanelerinde tutulan 275 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında 70 civarında kadın ve çocuğun serbest bırakılması konusunda hazır olduklarını bildirmişti.

Haberin Devamı

Ubeyde, İsrail’in söz konusu anlaşmadan kaçtığını ve ertelendiğini belirterek, konuyla ilgili Katarlı arabulucularla görüştüklerini ifade etmişti.

Gazze Şeridi’nde yaşları 9 ay ile 85 arasında değişen yaklaşık 240 kişinin esir tutulduğu tahmin ediliyor. Hamas bugüne kadar toplam 4 rehineyi serbest bıraktı, 1 rehine ise İsrail ordusunun düzenlediği operasyon ile kurtarılmıştı.