Dünya Gizemi çözülemedi: Dünyanın en uzak adasında keşfedilen gizemli tekne

Gizemi çözülemedi: Dünyanın en uzak adasında keşfedilen gizemli tekne

Paylaş
Gizemi çözülemedi: Dünyanın en uzak adasında keşfedilen gizemli tekne

Atlantik Okyanusu'nun tam ortasında, medeniyetimizden yaklaşık 2600 kilometre uzaklıkta ıssız bir ada bulunuyor. İnsanların o adaya ulaşması oldukça zor. Ancak buna rağmen gizemli bir şekilde adanın kıyısında keşfedilen teknenin gizemi yıllardır sürüyor.

Derleyen: Mine Bozkurt | Bouvet Adası,  Arjantin, Güney Afrika ve Antarktika arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nda yer alıyor. Bu da onu dünyanın en uzak adası yapıyor. Peki bu kadar ıssız bir adaya bu tekne nereden geldi? Bouvet Adası,  Arjantin, Güney Afrika ve Antarktika arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nda yer alıyor. Bu da onu dünyanın en uzak adası yapıyor. Peki bu kadar ıssız bir adaya bu tekne nereden geldi? 

Haberin Devamı

Bouvet Adası, başlangıçta Norveç tarafından sahiplenilmişti. Ancak sonrasında koruma alanı ilan edildi. Tamamen buzlarla kaplı olan ada, okyanusta yelken açmaya pek de elverişli bir ortam sağlamıyor. 

İlk olarak 1739'da Fransız Komutan Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier keşfedilen ada, koordinatlarının yanlış hesaplanması nedeniyle bir süreliğine kayboldu. Ta ki İngiliz balina avcısı James Lindsay onu 1808'de bulana kadar...

Adanın resmi olarak haritada yer almasının ardından Bouvet'e 1964  yılında bir araştırma gezisi düzenlendi. Bu gezinin başında araştırmacı Allan Crawford ve bir grup bilim insanından oluşan ekibi yer alıyordu. Yola Kraliyet Donanması'nın buzul gemisi olan HMS Protector ile çıkan ekip, 10 yıl önce gerçekleşen lav akışının ardından volkanik adayı araştırmak istiyordu. 

Haberin Devamı

GİZEMLİ TEKNE

Araştırma ekibi, gemiden karaya seyahat edebilmek için helikopter kullanmak zorunda kaldı. Ancak adaya vardıklarında Crawford ilginç bir şey keşfetti. Adanın lagününe demirlemiş bir cankurtaran botu...

Teknenin ne kadar süredir orada olduğu, oraya nasıl geldiği ya da sahibinin kim olduğuna dair ortada hiçbir ipucu yoktu. Crawford, teknenin yakınında ezilmiş bakır bir tank, bir varil ve kürekler buldu. Ancak teknenin motoru ve yelkeni yoktu. 

İNSAN YAŞAMINA DAİR İZ BULUNAMADI

Araştırma ekibinin adada yaptığı inceleme sonucunda Bouvet'te medeniyete dair bir iz bulunamadı. Üstelik oraya botla gelinebildiğinin açıkça ortada olmasına rağmen. Teknenin gizemi, ancak birkaç yol sonra adaya yapılan başka bir keşif gezisiyle çözülecekti. 

Adaya gerçekleştirilen diğer arşatırma gezisinde, sözü edilen teknenin orada olmadığı belirtiliyordu. Tekne, bir şekilde kaybolmuştu. Araştırmacılara göre tekneyi bulunduğu iddia edilen yerden çıkarmak bir hayli zahmetli olurdu. Üstelik lagünün ne kadar derin olduğunu bilmeden bunu kesin olarak söylemek de oldukça zordu. 

Aradan yine onlarca yıl geçti. Bouvet Adası'ndaki terk edilmiş tekne bir sır olarak kalmaya devam etti. Teknenin neden orada olduğunu açıklamaya yardımcı olabilecek hiçbir kayıp tekne bilgisi de gelmedi. Bir Reddit kullanıcısı ise işin derinine inmeye kararar verdi ve paylaştığı gönderide gizemli tekneye dair bir açıklama yaptı. 

Haberin Devamı

YENİ BİR İDDİA

Transactions of the Oceanographic Institute adlı kitabın 129'uncu sayfasını işaret eden kullanıcı, burada Slava-9 adlı bilimsel bir keşif gemisinin 'Slava' Antarctic balina avcılığı filosu ile 22 Ekim 1958'de yola çıktığını belirtiyor. Yani  Crawford'un tekneyi keşfetmesinden birkaç yıl önce. 

Reddit kullanıcısı, bir grup denizcinin Bouvet Adası'na indiğini ancak kötüleşen hava şartları nedeniyle adada mahsur kaldığını söylüyor. Kitapta filodaki insanların helikopterlerle kurtarılmadan önce adada 3 gün boyunca nasıl hayatta kaldıklarına da değiniyor. Yani adada terk edilen tekne, 1958'deki geziden geriye kalmış olabilir. 

Yine de teknenin adaya nasıl geldiğinin gerçek nedenini asla öğrenemeyeceğiz. 

Dünyanın en uzak adasında keşfedilen gizemli tekne Atlantik Okyanusu'nun tam ortasında, medeniyetimizden yaklaşık 2600 kilometre uzaklıkta ıssız bir ada bulunuyor. İnsanların o adaya ulaşması oldukça zor. Ancak buna rağmen gizemli bir şekilde adanın kıyısında keşfedilen teknenin gizemi yıllardır sürüyor.