Dünya Guanajuato mumyalarında ölümcül mantar uyarısı: İnsanlara Bulaşabilir!

Guanajuato mumyalarında ölümcül mantar uyarısı: İnsanlara Bulaşabilir!

Paylaş
Guanajuato mumyalarında ölümcül mantar uyarısı: İnsanlara Bulaşabilir!

Mexico City'de sergilenen Guanajuato mumyalarının birinde başlayan 'mantar büyümesi' uzmanları harekete geçirdi. Mantarın insanlara geçebileceğini belirten uzmanlar, mumyanın içinde bulunduğu camekanın bile sporlarının yayılmasını durdurmak için yeterli olmayacağını açıkladı.

Posta.com.tr | Last of Us dizisinde bir mantarın ölümcül salgına neden olması konusu işleniyordu. Uzmanlar, dizideki salgının gerçek hayatata yaşanmasına neden olabilecek ölümcül bir mantarın mumyalarda görüldüğünü açıkladı. 

Haberin Devamı

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, 19. yüzyıl mumyalarının gezici bir şekilde sergilenmesinin tehlike yarattığı ve tehlikeli bir mantar enfeksiyonunu yayabileceği konusunda uyardı. 

Guanajuato'daki Museo de las Momias'ta (Mumyalar Müzesi) sergilenen mumyaların tarihi 1800'lere kadar uzanıyor. Ölüler o dönem kuru ve mineral açısından zengin bir mahzene gömüldükleri için doğal olarak mumyalaştı. Yıllar sonra çıkarılan defin vergisi nedeniyle ölülerin aileleri, mezarları taşımak zorunda kaldı. 

Mezara giren işçiler, ödeme yapamayan ailelerin ölülerini mezardan çıkarınca şoke oldular. Çünkü ölüler, büyük ölçüde sağlam duruyordu ve doğal olarak mumyalaşmışlardı. Mumyaların birçoğunun saçları, deri ve kıyafetleri bile sağlam duruyordu. 

Haberin Devamı

Mumyalar, keşfedildikleri 1900'lü yılların başında dünya çapında büyük yankı yandırdı. Mumya sahipleri, mumyaların yüzlerini korkutucu ve şoke verici gözükmesi için sürekli değiştirdi. Mumyaların bu şekilde değiştirilmesi ve sergilenmesi eleştirilere neden oldu. Zira birçok kişi ölülere yapılan bu muamelenin saygısız olduğunu düşünüyordu. 

Connecticut'taki Quinnipiac Üniversitesi profesörü Gerald Conlogue, National Geographic'e yaptığı açıkalamda "Bunlar, yaşadıkları dönemle ilgili bilgi deposu olan sıradan insanlar. Buradaki sokaklarda yürüyüp eski çarşıya gittiler. Bir ucube gösterisinin parçası olmamalılar" dedi. 

Ancak mumyalar bir şekilde gösteri konusu oldu. Sık sık gezdirilen mumyalar, Meksika'daki turizm fuarlarında ve hatta 2009'da Amerika Birleşik Devletleri'nde sergilendiler.

MANTAR ENDİŞESİ

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'ndeki uzmanlar, Mexico City'deki bir fuardaki en son ziyaretlerinden mumyaların fotoğraflarını gördükten sonra, ziyaretçileri tehlikeli mantar sporlarına maruz kalabileceğinden endişe ediyor. 

Enstitüden yapılan açıklamada "Yayınlanan bazı fotoğraflardan, enstitünün Kasım 2021'de incelediği sergi mumyalarından en az birinde olası mantar kolonilerinin çoğaldığına dair işaretler bulundu. Halkın biyolojik tehlikelere karşı güvenceleri olmadan mumyaların hâlâ sergileniyor olmaları endişe verici" denildi. 

Haberin Devamı

Mumyaların sergilendiği camekanların tamamen hava geçirmez olmadığı da ifade ediliyor. Camdaki boşluklar, tehlikeli mantar sporlarının ziyaretçilerin soluduğu havaya sızmasına izin verebilir.

Uzmanlar, mumyanın ne tür mantar oluşumlarına sahip olduğunu tam olarak belirtmese de ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor. 

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Guanajuato Mumyaları ile ilgili yaşanan bu olay ilk değil. Mısır firavunu Tutankhamun'un mezarında yapılan kazı sonrasında ölümlerin yaşanmadı, zehirli mantar sporlarının serbest kalmasına bağlanıyor. Tutankhamun'un mezarının bulunmasının ardından kazıdaki 20'den fazla kişinin kısa sürede hayatını kaybetmesini 'firavunun lanetine' bağlayanlar da oldu. 

Ancak IFLScience'a göre, esas suçlunun aspergillus mantarı olma ihtimali var. Bu mantar türü mezar gibi karanlık ortamlarda uzun süre canlı kalabilme özelliğine sahip. 

1970 yılında, 12 bilim adamı Polonya Kralı IV. Casimir'in mezarını açtığında da benzer bir olay yaşandı. Mezarı açan kişilerden 10'u haftalar içinde hayatını kaybetti. Araştırmacılar mezardan birkaç kültür toplasa da henüz hangi mantar türü olduğundan emin değiller. 

Haberin Devamı