Dünya Guterres, önce Türkiye'ye uğrayacak

Guterres, önce Türkiye'ye uğrayacak

Paylaş
Guterres, önce Türkiye'ye uğrayacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, barış sağlanabilmesi amacıyla Rusya ve Ukrayna liderleriye yapacağı ziyaretlerin öncesinde Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes sağlanması konusunda izlediği aktif dış politika, barış masası kurulması için yürütülen görüşmelerde Türkiye’yi önemli bir durak haline getirdi. Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “barış turu” kapsamında Rusya ve Ukraynalı liderlerle yapacağı ziyaretlerin öncesinde Ankara’ya gelerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi tercih etti.

Haberin Devamı

Ankara, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi yolunda yürüttüğü yoğun diplomatik girişimlerin bir sonucu olarak bugün önemli bir konuğu ağırlayacak. BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştireceği görüşmelerin öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara’da bir araya gelecek.

BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Eri Kaneko, cuma günü yaptığı açıklamada, Guterres’in salı günü Moskova’ya giderek Putin ile görüşeceğini, ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile de bir çalışma toplantısı yapıp öğle yemeği yiyeceğini belirtirken, Ukrayna’da barış için için neler yapılabileceğini tartışmayı umduğunu vurgulamıştı. Açıklamada ayrıca, Guterres’in, Moskova temaslarının ardından perşembe günü de Ukrayna lideri Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmek üzere Kiev’e gideceği, BM kurumları personeliyle insani yardım çabalarının artırılmasının görüşüleceği de ifade edilmişti.

Haberin Devamı

NELER GÖRÜŞÜLECEK?

Guterres’in barış için yapacağı umut turuna son dakika gelişmesi olarak Ankara da eklendi. BM Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada Guterres’in, 25 Nisan’da (bugün) Türkiye’ye geleceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Guterres’i Ankara’da kabul edeceği bildirildi.

Daha önce Antalya Diplomasi Forumu sırasında iki ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren ve İstanbul’da yüz yüze görüşmelerin tekrar başlamasını sağlayan Türkiye, Guterres’in ziyareti ile barış masasının kurulması için gösterdiği çabayı perçinleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke arasında yürüttüğü diplomasi trafiği, iki lideri Türkiye’de bir araya getirme girişimleri, müzakereler ve bu kapsamda diğer ülke liderleriyle yapılan görüşmeler hakkında Guterres’e bilgi verecek. Guterres’in ziyaretine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 25 Nisan 2022 tarihinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanmaktadır. Ziyaret sırasında BM Genel Sekreteri’nin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilmesi öngörülmektedir.”

Haberin Devamı

KİEV: RUSYA’DAN ÖNCE BİZE GELMELİYDİ!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri Guterres’in, önce Moskova sonra Kiev’e gitmesine, “Savaş Rusya’da değil, Ukrayna’da. Rus sokaklarında ceset yok. İşgalin sonuçlarını görmek için önce Ukrayna’ya gelmek daha mantıklıydı” diyerek tepki gösterdi. Euronews Türkçe’nin haberine göre Zelenskiy, “Ziyaretlerin sıralamasında hiçbir adalet ve mantık yok” ifadesini kullandı.