Dünya Hamas 'Aksa Tufanı'nı başlattı! İsrail'den ilk hamle geldi

Hamas 'Aksa Tufanı'nı başlattı! İsrail'den ilk hamle geldi

Paylaş
Hamas 'Aksa Tufanı'nı başlattı! İsrail'den ilk hamle geldi

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. Dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bu gelişmenin ardından İsrail'den ilk hamle geldi.

Dünya, Gazze'den gelen son dakika haberini konuşuyor. Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail'e karşı Mescid-i Aksa Operasyonu'nun başladığını duyurdu.

Haberin Devamı

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan topu fırlatıldığı açıklandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Hamas'ın başkan yardımcısı Salih el Aruri, silahlanma çağrısında bulundu.

'Hepimiz bu savaşta mücadele etmeliyiz, özellikle de Batı Şeria'daki direniş savaşçıları' diyen Aruri sözlerine şöyle devam etti:

Batı Şeria bu savaşta son sözdür ve Batı Şeria'daki tüm yerleşim birimleriyle çatışmaya yol açabilir. Halkımızı Mescid-i Aksa Tufanı'na katılmaya çağırıyoruz.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail halkına seslenerek, "Savaştayız, kazanacağız. Düşman benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

'HAMAS POLİS KARAKOLUNU ELE GEÇİRDİ'

Hamas savaşçılarının İsrail'in Sderot kentindeki polis karakolunun kontrolünü ele geçirdiği ve çıkan yangında çok sayıda kişinin yaralandığı da gelen bilgiler arasında.

İsrail acil yardım servisi, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik düzenlenen saldırılarda 1 kişinin öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Sosyal medya üzerinden yapılan aynı açıklamada 15 kişinin de yaralandığı bilgisine yer verildi.

İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti

 

İsrail ordusu, bu açıklamadan dakikalar sonra Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine yönelik bir operasyon başlattığını duyurdu.

YEDEK BİRLİKLERE SEFERBERLİK

İsrail kabinesi de gelişmelerin arından toplanma kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı ise yedek birliklerin seferber edilmesini onayladı.

NETANYAHU'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kazanacağı bir savaşın içinde olduğunu söyledi. Netanyahu, video açıklamasında 'Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek' dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin halkının yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne karşı kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

İSRAİL BASINI: 7 BÖLGEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Times of Israel'in haberine göre İsrail ordusu, ülkenin güneyinde, Gazze Şeridi sınırına yakın yedi noktada Hamas savaşçılarıyla savaşıyor.

Hamas, İsrail'e yönelik operasyonlarının nedenlerinden birinin Mescid-i Aksa'da devam eden provokasyonlara tepki olduğunu söyledi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleşkesi dünyanın en kutsal mekanlarından biri konumunda. Burası aynı zamanda İsrail'in 1967'de Batı Şeria ve Gazze Şeridi'yle birlikte Eski Şehir de dahil olmak üzere Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden bu yana Kutsal Topraklar'da en çok tartışılan bölge. Ancak çatışma daha da geriye, İsrail'in kuruluşundan önceye dayanıyor.

Haberin Devamı

Söz konusu haberde, silahlı çatışmaların Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be'eri kasabaları ve Re'im askeri üssü içinde ve çevresinde gerçekleştiği belirtiliyor.

HAMAS: ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİ ESİR ALINDI

Hamas'ın El Kassam Tugayları, "El Aksa Tufanı" operasyonu sırasında çok sayıda İsrail askerinin yakalandığını duyurdu.

Sosyal medya hesaplarında İsrailli esirlerin canlı olarak Gazze'ye götürüldüğüne dair videolar paylaştı.

'İSRAİLLİLER ESİR DÜŞTÜ MÜ?' SORUSUNA YANIT GELMEDİ

İsrail askeri sözcüsü, İsraillilerin Hamas tarafından esir alındığı yönündeki haberler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

'SALDIRI İSRAİLLİLER İÇİN BÜYÜK ŞOK'

İsrail'in güneyindeki Aşkelon'da bulunan Al Jazeera muhabiri Rob Reynolds, İsraillilerin eşi görülmemiş bir saldırı sonrasında büyük bir şok içinde olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

EN AZ 40 İSRAİLLİ ÖLDÜ, 779'U YARALANDI

İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nda en az 40 İsraillinin öldüğünü, 779 İsraillinin de yaralandığını duyurdu.

İSRAİL OPERASYONUNDA 198 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında ise 198 Filistinlinin öldüğü açıklandı. Binden fazla Filistinli ise yaralandı. Yetkililer bilançonun ağırlaşabileceğini belirtiyor.

İSRAİL ORDUSU 'SAVAŞA HAZIR' KONUMA GETİRİLDİ

İsrail bu gelişmenin ardından ordusunu 'savaşa hazır' konumuna getirdiğini duyurdu.

İsrail ordusunun sosyal medya platformu X'ten yapılan açıklamada, "Son saatte Gazze'den İsrail topraklarına yoğun bir roket atışı başladı ve teröristler İsrail topraklarına birçok farklı yerden girdi. Bu saldırının arkasında bulunan Hamas, olayların sonuçlarına ve sorumluluğuna katlanacaktır' denildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'İsrail zor zamandan geçiyor. Bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden gelebilecek güçte' dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL'DEN 'DEMİR KILIÇ' İLE YANIT

İsrail ordusu, bu açıklamadan dakikalar sonra Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine yönelik 'Demir Kılıç Operasyonu' başlattığını duyurdu.

İsrail ordusu ayrıca düzinelerce savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine saldırı düzenlediğini duyurdu.

SAVAŞ UÇAKLARI FİLİSİTİN'E Mİ KAÇIRILIYOR?

CNN Türk canlı yayınında bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Özay Şendir, İsrail'den kaçırılan bir savaş uçağı görüntüsü geldiğini belirtti ve 'Bir havalimanına bir şey mi yapıldı diye şimdi bunu düşünmeye başladım. Bütün tren yolu seferleri durduruldu. İsrail'in Gazze ile bütün bağlantılı yolları şu anda durdurulmuş durumda' dedi.

İsrail'in ilk defa böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Şendir, 'Bu görüntüler artıkça İsrail'in vereceği tepki otomatik olarak daha sert hale gelecek' dedi.

CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ise konuyla ilgili, 'Hamas militanların şehirlerin içeriye doğru girmesinden dolayı olası bir kayıptan korkulduğundan dolayı İsrail bazı savaş uçaklarını güvenli havalimanlarına kaçırmaya çalışıyor. Bu inanılmaz bir şey' ifadelerini kullandı.