Dünya Hamas dediğini yaptı! Tünellerden çıkıp İsrail ordusuna saldırdılar

Hamas dediğini yaptı! Tünellerden çıkıp İsrail ordusuna saldırdılar

Paylaş
Hamas dediğini yaptı! Tünellerden çıkıp İsrail ordusuna saldırdılar

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail'e ABD askeri gönderme tartışmalarına son noktayı koydu. İsrail güçleri Suriye ve Lübnan'daki hedefleri vurdu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar ise CNN Türk canlı yayınına anbean yansıdı.

23 gündür İsrail'in hava saldırılarına maruz kalan Gazze'de durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

Haberin Devamı

HAMAS TÜNELLERDEN ÇIKTI, İSRAİL ORDUSU ŞOKTA

Hamas'ın on binlerce silahlı kuvvetinin şimdilerde Gazze'nin altında bulunan tünellere çoktan yerleştiği düşünülüyor. İsrailli komutanlar Hamas'ın bu tünellerden bazılarını havaya uçurarak, geçiş noktalarını bombalayarak engellemeyi durdurmaya çalışmalarını tahmin ediyor. İsmini vermek istemeyen bir Hamas yetkilisi ise Gazze'nin kuzeyindeki gizli tünellerden aniden çıkarak İsrail'i gafil avlamayı planladıklarını söyledi.

DEDİKLERİNİ YAPTILAR

The Telegraph gazetesinde yer alan haberde İsrail askerlerinin Hamas'ın açıklamasından günler sonra Gazze'nin kuzeyinde pusuya düştüğünü yazdı. Hamas, tarafından yapılan açıklamada ise İsrail'in zırhlı birliklerine karşı hafif silahlar ve tanksavar füzelerin kullanıldığı kaydedildi. İsrail kanadı ise Hamas kuvvetlerinin bu saldırı sonrasında İsrail sınırlarına girmeye çalıştıklarını aktardı.

Haberin Devamı

'GAZZE METROSU'

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakabilir. France24'e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal.

İSRAİL'İN BOMBARDIMANI CANLI YAYINA YANSIDI

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar CNN TÜRK canlı yayınına dakika dakika yansıdı. CNN TÜRK dış haberler editörü Enver Kaptanoğlu Gazze sınırından yaptığı canlı yayında İsrail'in adım adım bombalayarak Gazze'de ilerlemeye çalıştığını aktardı.


GAZZE'DEN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketler güneydeki Netivot kentini vurdu. Magen David Adom ambulans servisi roketin bir eve isabet ettiğini duyurdu. Olay yerinden ilk görüntüler İsrail basınında yer alırken can kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Times of Israel'de yer alan habere göre, Gazze'den Netivot'a tahminen 30 roket fırlatıldı.

Haberin Devamı

İSRAİL'DEN SKANDAL ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes çağrısında bulunan karar tasarının kabul edilmesinin ardından İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, skandal bir çağrıda bulundu. Erdan, ABD basınına verdiği röportajda, BM'nin geçerliliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek, “Bugün her düzgün ülke, önyargı ve antisemitizm sona erene kadar BM'ye fon sağlamayı bırakmalıdır” dedi. BM'nin katliam ve zulmü önlemek için harekete geçmediğini iddia eden Erdan, “İşlerin her zamanki gibi devam etmesi mümkün değil” dedi.

DAĞISTAN'TA HAVALİMANI BASKINI: 60 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dağıstan'daki olayların ardından bakanlıktan açıklama yapıldı. Açıklamada 'Kargaşaya katılan 150'den fazla aktif katılımcı tespit edildi, bunlardan 60'ı gözaltına alındı' denildi.

Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Mahaçkale'de, İsrail'den gelen yolcuları taşıyan uçağın havalimanına indiği haberini alan yüzlerce kişi havalimanını başmış, yolcular güvenlik amacıyla uçağa yeniden bindirilirken havalimanı da geçici olarak kapatılmıştı.

Haberin Devamı

İSRAİL'DEN QALQİLYA'YA BASKIN

Al Jazeera Arabic tarafından eski Twitter adı verilen X'te yayınlanan bir video klipte, tam savaş teçhizatıyla birkaç İsrail kuvvetinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Qalqilya bölgesindeki bir bölgeye saldırı düzenlediği görülüyor.

BM: 33 YARDIM KAMYONU GAZZE'YE GİRDİ

BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, su, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 33 kamyonun Pazar günü Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiğini duyurdu. OCHA Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, 'Bu, sınırlı teslimatların yeniden başladığı 21 Ekim'den bu yana en büyük insani yardım teslimatı' dedi.

ABD'DEN GAZZE AÇIKLAMASI: ASKER GÖNDERMEYECEĞİZ

Geçtiğimiz günlerde ABD basınında yer alan 'ABD'nin İsrail'e asker göndereceği' iddiası üzerine Pentagon bazı birliklerin hazır duruma getirildiğini kabul etmişti.

Konu ile ilgili belenen açıklama ise ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'den geldi. Harris, ABD'nin İsrail'e veya Gazze'ye asker göndermeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

CBS'nin 60 Minutes programına açıklamalarda bulunan Harris, 'İsrail'e veya Gazze'ye savaş birlikleri göndermeye kesinlikle niyetimiz yok ve herhangi bir planımız da yok' dedi.

WASHINTON POST YAZDI: ABD İSRAİL'E BASKI UYGULADI

Washington Post'un ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD İsrail'e Gazze'deki iletişimin yeniden sağlanması için baskı yaptı. İsrail'in iletişimi kesmesi için herhangi bir neden belirtmediğini söyleyen ABD'li yetkili Post'a 'Tekrar açılması gerektiğini açıkça belirttik' dedi.