Dünya Havada zafer kokusu var!

Havada zafer kokusu var!

Paylaş
Havada zafer kokusu var!

Rusya’nın, ilhak ettiği Herson’dan çekileceği açıklamasına Ukrayna ‘temkinli’ yaklaştı. Batı medyası ise bu zaferin Rusya’nın hezimetinde önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Rus ordusu, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmasının ardından birçok büyük kenti hızla kuşatmış ancak adım adım püskürtülmüştü. Doğuya çekilen Rus askerlerin yeniden konuşlandığı Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgeleri Moskova yönetimi tarafından ilhak edilmiş ve buraların artık Rus toprağı olduğu ilan edilmişti. Ancak karşı saldırıya geçen Ukrayna ordusu birçok bölgede ilerlerken ağır kayıplar üzerine Kremlin önceki gün Herson’dan çekilme kararı aldı.

Haberin Devamı

‘YENİ BİR ZAFER’

Rusya’nın ilhak ettiği tek bölgesel başkent olan Herson’dan çekilme kararı için dün açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmeyi inkar veya teyit etmemekle birlikte özgürlük mücadelesine ara vermeden devam edileceğinin altını çizdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son gelişmeleri “Yeni bir zafer” sözleriyle niteledi ve Rusya’nın üzerindeki baskının arttığını vurguladı. Stoltenberg, Ukrayna’ya desteğin sonuna kadar süreceğini söyledi.

‘PUTİN KAZANMAMALI’

“Bildiğimiz şey, Rusya’nın geri itildiği” diyen Stoltenberg, Ukrayna’nın yenilmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, “O zaman Rusya lideri Vladimir Putin’e ve diğer otoriter liderlere gidecek mesaj, acımasız askeri güç kullanarak hedeflerine ulaşabilecekleri olacaktır” diye konuştu. Yaklaşık 9 aydır Rus işgali altında yaşayan Herson’daki sivillerin görüşlerini aktaran Batı medyası, bölgede özgürlük ve zafer havasının hakim olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

KANLI BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş 9 aydır devam ederken askeri kayıplara ilişkin ABD’den açıklama geldi. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, savaşta yaklaşık 100 bin Rus askeri ile 100 bin Ukrayna askerinin öldüğünü ya da yaralandığını tahmin ettiklerini ifade etti. Yaklaşık 40 bin sivilin de öldüğünü ya da yaralandığını söyleyen Milley, 15-30 milyon arasında kişinin yerinden edildiğini belirtti. Milley, “Kayıpların sayısı, hem Moskova’yı hem de Kiev’i savaşın yavaşlayabileceği kış aylarında müzakere yapmaya ikna edebilir” dedi.