Dünya Hiroşima kurbanları anıldı

Hiroşima kurbanları anıldı

Paylaş
Hiroşima kurbanları anıldı

Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 66. yılı Hiroşima kentinde Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın da katıldığı bir törenle anıldı

Hiroşima Barış Mezarlığında düzenlen anma töreni, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasını attığı saat olan 08.15’te (TSİ 02.15) bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Mezarlığa sarı çiçeklerden oluşan bir çelenk bırakan Kan, Joponya’nın Hiroşima’da yaşanan dehşetin bir daha tekrarlanmayacağına ilişkin verdiği sözü yineledi.

Atom bombasının etkisiyle harabeye dönen bir bina kubbesinin iskeleti önünde her yıl düzenlenen dini ağırlıklı törende, ellerinde Budist ibadetlerinde kullanılan tespihler tutan kalabalık başlarını eğerek saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

140 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

ABD’nin İkinci Dünya Savaşını bitirmek amacıyla Japonya’nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombası sonucu 350 bin nüfuslu kentte 140 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Bombanın neden olduğu radyasyon sonucu ortaya çıkan, nesilden nesile geçen genetik hastalıklar sonucu ise Hiroşima kentinde bugün bile insanlar acı çekmeye devam ediyor.

FUKUŞİMA’DA YAŞANAN NÜKLEER FELAKET

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunaminin neden olduğu Fukuşima Nükleer Enerji Santralindeki nükleer felaket, Hiroşima’da düzenlenen törene de damgasını vurdu.

Törenda yaptığı konuşmada Fukuşima’da yaşanan nükleer felakete değinen Kan, Fukuşima Nükleer Santralinde yaşanan çekirdek erimelerinin kendisini, Japonya’nın nükleer enerjiye olan bağımlılığını sona erdirmesi gerektiği konusunda ikna ettiğini söyledi.

Haberin Devamı