Dünya Hükümet görevlisinin Prenses Diana pişmanlığı: 'Onu yemeğe çağırsaydım...'

Hükümet görevlisinin Prenses Diana pişmanlığı: 'Onu yemeğe çağırsaydım...'

Paylaş
Hükümet görevlisinin Prenses Diana pişmanlığı: 'Onu yemeğe çağırsaydım...'

Kraliçe 2. Elizabeth'in 70 yıllık hükümdarlığının ardından hayatını kaybetmesi üzerine İngiltere tahtına Kral Charles geçti. Ancak Kral Charles'ın ölen eşi Diana ile olan ilişkisi ve Prenses'in zamansız ölümü hala hafızalardaki yerini koruyor. Prenses Diana'nın yakın arkadaşı olan eski bir hükümet görevlisi Meghan Markle ve Konsort Kraliçe Camilla hakkındaki düşüncelerini dile getirirken Diana hakkındaki pişmanlığını yıllar sonra açıkladı...

Derleyen: Mine Bozkurt / Posta.com.tr - Kraliyet ailesinde yaşanan birçok trajik olay, dünya tarihinde adeta çığır açtı. Bunlardan sonuncusu Kraliçe 2. Elizabeth’in 70 yıllık hükümdarlığının ardından 96 yaşında hayata gözlerini yummasıydı. Kraliçe’nin ölümünün ardından tahta geçen Kral 3. Charles’ın bir zamanlar Lady Diana ile yaşadığı evlilik, ihanet ve Diana’nın trajik ölümü ile Kraliyet ailesinin özel hayatı, uzun süre gazete manşetlerini süslemişti. Prenses Diana’nın ölümü hala hafızalardayken eski bir hükümet görevlisinin yaptığı yeni açıklamalar, pişmanlığını yıllardır unutmadığının bir kanıtıydı…

Haberin Devamı

Yazar ve eski hükümet görevlisi Lord Jeffrey Archer, Prenses Diana ile yaşadığı anıyı hala dün gibi hatırlıyor. Bu anı ona hayatının en büyük pişmanlığını getirecekti…

Lord Jeffrey Archer

Lord Archer, Kraliçe ile hayır etkinliklerinde tanışmış olsa da aralarında resmiyet vardı. Ancak Prenses Diana ile hem sırdaş hem arkadaş olmuştu.

‘İYİ BİR KRAL OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Kraliçe’nin cenazesi hakkında konuşan Lord Archer’ın törendeki aile üyeleriyle ilgili görüşleri var. Lord Archer, Kral Charles hakkında ‘Kraliçe’yi takip etmesi kolay değil. Ama iyi bir kral olacağını düşünüyorum. Hazırlanması uzun zaman aldı ve Kraliçe ideal bir akıl hocasıydı’ diyor.

‘MEGHAN VE HARRY’NİN DÖNECEKLERİNİ SANMIYORUM’

Haberin Devamı

Prens Harry ve eşi Meghan’ın Kraliyet’ten ayrılma çabaları hakkında Lord Archer ‘Harry’i manastıra girerken izledim ve bunları özlüyor mu merak ettim. Harry’nin ve Meghan’ın İngiltere’ye çift olarak döneceğini sanmıyorum. Ama önümüzdeki 60 yılını Kaliforniya’da geçirmekten mutlu olursa şaşırırım’ dedi.

‘CHARLES DOĞRU EŞİ BULDU’

Konsort Kraliçe Camilla’nın büyük bir hayranı olan Lord Archer, ‘Onu yıllardır tanıyorum. Onun bir sakinliği ve saygınlığı var. Kral Charles çok şanslı. Biraz tavsiyeye ihtiyacı olacak ki o bilge bir insan. Doğru eşi buldu. Bunu biliyorum çünkü bu konuda biraz deneyimim var’ diyor.

Öte yandan, Lord Archer ve eşi Mary’nin Kraliçe'nin davetini reddeden muhtemelen tek çift oldukları ortaya çıktı. Lord Archers, olayı şu sözlerle anlatıyor:

40 küsur yıl önceydi ve Mary, Commonwealth Konferansı'nda güneş enerjisi konusunda konuşma sözü vermişti, bu yüzden aynı hafta sonu Windsor'a gitmemiz istendiğinde, Majesteleri, Mary'nin konferansı iptal etmemesi gerektiği görüşündeydi. Bu doğruydu. Mary'nin görevini ilk sıraya koyması gerektiğini hissetti.


PRENSES DIANA İLE DOSTTU

Geriye dönüp baktığında Lord Archer’ın Kraliyet ile ilgili aklında kalan en detaylı hatırası, Prenses Diana ile olan dostluğuydu. Diana ve Lord Archer, 1991'de bir yardım konserinde tanışmış, Diana’nın trajik ölümüne kadar dostlukları sürmüştü. Diana ile olan ilişkisini yazdığı romanda anlatan Lord Archer, kurguyu gerçek olaylarla harmanlayarak Kraliyet Koruma Komutanlığı'na odaklanıyor.

Haberin Devamı

3 Aralık 1993 yılında Lord Archer, Diana boşanmaya hazırlandığı dönemde, Başbakan John Major tarafından Diana'ya nezaret etmek için hükümet temsilcisi olarak görevlendirilmişti.

Diana, Charles'dan ayrıldıktan bir yıl sonra kamu hayatına geri dönmüştü. Archer’ın aklındaki şey ise Diana ile tanıştıkları gün, Kensington Sarayı'nda tek başına akşam yemeğine giden Diana’nın yalnızlığıydı.

Diana’nın İngiliz halkına resmi görevlerini azaltacağını bildirmesi, asla kraliçe olamayacağının açık bir işaretiydi. 

Sonrasında bana o gece kucağında bir tepsi yemekle tek başına televizyon izlediğini söyledi. Mary’e (eşi) ‘Ona gel bizimle yemek ye’ diyebilirdim. Bunu ona sormadığım için ve o geceyi yalnız geçirdiği için hep pişman olacağım. Sonrasında telefon edip konuşurdu ki bu çok gurur vericiydi. Ancak gerçek şu ki, o kaybolmuştu.

Haberin Devamı

Diana bir hayır kurumunun etkinliğine katılacaktı ve boşanma nedeniyle konuşması Buckingham Sarayı tarafından aceleyle yeniden yazılmıştı.

John Major, etkinliğe Diana ile birlikte gitmemi istedi ve burada konuşma yapacaktı. Ancak Charles’tan ayrılmasından sonra özel bir hayat yaşamak istediğini açıklayınca tüm olay bir gecede değişti. Başbakan bana, ‘Konuşmasını yeniden yazmak isteyeceksin ama yapamazsın. Hepsi onaylandı’ dedi. Diana bana konuşmayı görmek isteyip istemediğimi sordu. İstemediğimi söyledim. Konuşmayı yaptı ve sesi biraz çatlamış olsa da son derece sakindi. Yapması gereken son şeyin insanların ne kadar üzgün olduklarını söylemelerini dinlemek olduğuna karar verdim. Hemen ‘Şimdi gidiyoruz hanımefendi’ dedim ve onu Kensington Sarayı'na geri götürecej arabaya bindik. Akşamı yakın arkadaşlarıyla geçireceğini düşünmüştüm. O yüzden eve gittim. Daha sonra, bana akşamı kendi başına geçirdiğini söyledi. Oldukça yürek parçalayıcıydı.


‘EN ÇOK DIANA ÜZÜLÜRDÜ’

Archer, eğer Diana yaşasaydı Kraliçe Elizabeth’in cenazesine davet edilmiş olacağını ve oğulları Prens William ve Harry arasında uzlaşma sağlayabileceğini düşünüyor. Diana, Archer’a göre prensler arasındaki sürtüşmeye kesinlikle üzülürdü. Ancak onları bir araya getirecek biri olsaydı bu, Diana olurdu.

Haberin Devamı

Şüphesiz yardım etmek isterdi. Elbette onun en büyük sıkıntısı prenslerin arkadaş olmamaları olurdu.


31 Ağustos 1997’de hayatını kaybeden Diana hakkında Lord Archer, Diana’nın zamansız ölümü hakkında ‘Yaşasaydı şimdi 61 yaşında olacaktı. Bilge bir kadın. Tanrı biliyor ya, oğullarını tekrar bir araya gelmeleri için onlara yardım etmek ve tavsiyelerde bulunmak isterdi. Bu onun en çok isteyeceği şeydi. Bundan hiç şüphem yok’ diyor.