Dünya İdama giden 'en mutlu' adam! İşlemediği suç yüzünden infaz edildi

İdama giden 'en mutlu' adam! İşlemediği suç yüzünden infaz edildi

Paylaş
İdama giden 'en mutlu' adam! İşlemediği suç yüzünden infaz edildi

15 Ağustos 1936'da 15 yaşındaki Dorothy Drain'in ölü bulunması Colorado'yu ayağa kaldırdı. Yerel yetkililer suçluyu bulmak için çabalarken bölgede gezinen Joe  Arridy gözaltına alındı. Hızla mahkemeye çıkarılan ve idam cezası alınan Arridy hakkındaki bir gerçek görmezden gelindi. İdamını bekleyen 'en mutlu mahkum' olarak kayıtlara geçen Arridy'nin aklanması yıllar aldı.

Derleyen: Mine Bozkurt | 'İdam edilmeyi bekleyen en mutlu mahkum' olarak adlandırılan Joe  Arridy, haksız yere korkunç bir suç işlemekle itham edilen Amerikalı bir adamdı. 1936'da, o zamanlar 21 yaşında olan Arridy, 15 yaşındaki Dorothy Drain adlı kıza tecavüz edip öldürmekle suçlanıyordu. Genç kız, ailesi tarafından ölü bulunmuştu. Aynı gün, iki kadın daha Drain ailesinin evine yakın yerde bir adam tarafından saldırıya uğradıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

O sırada 'amaçsızca' ortada dolanan Arridy, derhal gözaltına alındı. Ancak Arridy zihinsel engelliydi. Zorlanması kolay ve önerilere çok duyarlı olduğu söylenen Arridy,  bir şekilde cinayetleri itiraf etti. 

IQ'SU 46 OLARAK AÇIKLANDI

Her ne kadar uzun cümleler kuramasa ve renkleri ayırt edemese de yargılanan Arridy, Drain'e tecavüz edip öldürmekten suçlu bulundu. Üç psikiyatrist, Arridy'nin IQ'sunun yalnızca 46 olduğunu belirtse de mahkeme onu ölüm cezasına çarptırdı. Her ne kadar masum olsa da Arridy için hiçbir umut yoktu. 

Arridy'nin yaşadığı eyaletteki müfettiş, bir keresinde sigara çaldığını itiraf etmesi için Arridy'nin zorlandığını ve diğer çocuklar tarafından sık sık şiddete maruz kaldığını söylemişti. 

Haberin Devamı

Genç adama idam cezası verilmiş olmasına rağmen ölme kavramını bile anlayacak zihinsel yeteneğe sahip değildi. Bu nedende idam cezasına çarptırılmaktan hiç korkmuyordu. 

ÖLÜM HÜCRESİNDEKİ EN MUTLU ADAM

Hapishane Müdürü Roy Best, "Joe Arridy ölüm hücresinde yaşamış en mutlu adamdı" diye açıklamıştı. 

İki yılını hapishanede geçiren Arridy, 23 yaşına geldiğinde idam etmek üzere harekete geçildi. Son yemek olarak dondurma isteyen genç adam, asla yemeğinin tamamını bitiremedi. Mahkum ölüme gideceğini anlayamadığı için dondurmanın bir kısmını 'sonra yemek üzere saklayıp saklayamayacağını' sormuştu. 

6 Ocak 1939'da mahkum, hapishanede sahip olduğu tek şey olan tren setini bir başka mahkuma verdi. Ardından idama götürüldü. 

'EYALETİN BU REZALETİ ATLATMASI UZUN ZAMAN ALACAK'

Arridy, gardiyanlar tarafından bir gaz odasına götürüldü ve içeride bir sandalyeye bağlandı. Drain ailesi idama katılmadı ve Arridy'nin bakıcıları, mahkum ölürken gözyaşlarını tutamadı. Avukat Gail Ireland dava sırasında "Gazla zehirlenirse Colorado eyaletinin bu rezaleti atlatması uzun zaman alacak dediğimde bana inanın" demişti.

2011 yılına gelindiğindeyse gecikmiş adalet yerini buldu. Arridy, idamının üzerinden geçen yılların ardından affedildi ve tüm suçlardan aklandı. 

Colorado eyaleti valisi Bill Ritter, "Joe Arridy'nin affı, Colorado tarihindeki bu trajik olayı silemez. Adaletin yararına ve namus adına isminin geri verilmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Arridy'nin davası günümüzde hâlâ birçok suç podcastinin konusu oldu ve ilgi görmeye devam ediyor.