Dünya İklim krizi en çok petrol şirketlerine yaradı

İklim krizi en çok petrol şirketlerine yaradı

Paylaş
İklim krizi en çok petrol şirketlerine yaradı

İklim krizinde en büyük etkenlerden biri olarak görülen petrol ve gaz devleri, eriyen buzulları nakde çevirecek. Eriyen buzullar sayesinde Kuzey Kutbu’nda 7 trilyon dolar değerinde yeni petrol rezervleri ortaya çıkıyor.

90 MİLYAR VARİL PETROL

Haberin Devamı

İklim değişikliğine bağlı olarak buzulların erimesiyle ortaya yeni topraklar çıkıyor. Kuzey Kutbu ülkeleri ve şirketleri bu topraklardan en az 7 trilyon dolar kazanmaya hazırlanıyor. Science dergisinde yayınlanan makaleye göre Kuzey Kutbu'ndaki erime alanları 'kaynak çıkarma cepheleri'ne dönüştü. Bu alanlar modern zamanların altın madeni olarak görülüyor. Petrol devi Exxon Mobil, bölgeyi 'petrol için en umut verici ve en az keşfedilmiş bölgeler' olarak tanımladı. Nitekim ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Kuzey Kutbu'nda keşfedilmemiş 90 milyar varil petrol bulunduğunu ve bunun yüzde 84'ünün açık deniz alanlarında olduğunu tahmin ettiğini raporlamıştı.

SONDAJ YARIŞI BAŞLADI

Kuzey Kutbu'nun yaklaşık yüzde 40'ı karadan, üçte biri ise 500 metreden daha az su altında kalan geniş kıta sahanlıklarından oluşuyor. Norveç, Kanada, Danimarka, ABD ve Rusya, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) kapsamında 'genişletilmiş kıta sahanlığı' iddiasında bulunmuştu. Kuzey Kutbu ülkeleri (A.B.D., Kanada, Grönland, Norveç, İzlanda ve Kanada) kendi topraklarında sondaj yapma hakkına sahip. Shell ve BP gibi şirketler bu bölgelerde sondaj yapmak için para ödüyor. Rusya'nın Gazprom şirketi Arktik bölgelerde sondaj çalışmalarına başlamıştı. Çevreci grup Greenpeace, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesinin iklim değişikliğinin bedeli yerine bir iş fırsatı olarak görülmesinin 'acı bir ironi' olduğunu açıkladı. Ayrıca sondaj çalışmaları somon balığı gibi türlere zarar verebiliyor.

Haberin Devamı