Dünya İngiltere ve ABD, Yemen'deki Husi hedeflerini vurdu! 'Büyük bedel ödeyecekler'

İngiltere ve ABD, Yemen'deki Husi hedeflerini vurdu! 'Büyük bedel ödeyecekler'

Paylaş
İngiltere ve ABD, Yemen'deki Husi hedeflerini vurdu! 'Büyük bedel ödeyecekler'

ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'de Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenlediği bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden, saldırılar sonrası yaptığı açıklamada meydan okurken İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Husilere Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan saldırılarını durdurma ve tansiyonu düşürme çağrısı yaptı.Yemen'de Husilere bağlı Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin el-İzzi ise "İngiltere ve ABD bu aleni saldırının bedelini ödeyecek" dedi.

ABD merkez komutanlığı  Yemen'deki askeri hedeflere yönelik operasyonun görüntülerini yayınladı ve X'de yaptığı açıklamada, "Bu çok uluslu eylem, radar sistemlerini, hava savunma sistemlerini hedef almıştır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere'nin Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ile yaptığı ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik yasadışı, tehlikeli ve yıkıcı saldırılarının devam etmesi üzerine ABD ve Birleşik Krallık silahlı kuvvetleri, Hollanda, Kanada, Bahreyn ve Avustralya'nın da desteğiyle, kolektif meşru müdafaa hakkına uygun olarak Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere ortak saldırılar düzenlemiştir.
Bu hassas saldırılar, Husilerin küresel ticareti ve uluslararası denizcilerin yaşamlarını tehdit etmek için kullandıkları kabiliyetleri bozmayı ve azaltmayı amaçlıyor"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı taraflara itidal ve tansiyonu düşürme çağrısı yaptı. Gelişmeleri "büyük bir endişeyle takip ettiklerini" belirten Riyad, Kızıldeniz'de güvenlik ve istikrarın korunmasının önemine vurgu yaptı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hava saldırılarına destek veren bir açıklama yaptı ve 'ABD ve İngiltere'nin eylemi meşru müdafaa hakkına dayanıyor' dedi.

Haberin Devamı

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralyalıların "operasyon karargahında" bulunduğunu söyledi ancak ülkesinin müdahalesinin kapsamı hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Marles düzenlediği basın toplantısında “Avustralya, küresel kurallara dayalı düzeni savunan her türlü eylemi desteklemeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

06:37 Yeni bir cephe mi açıldı? 

ABD tehlikeli bir yöne sürükleniyorABD ve İngiltere'nin saldırılarından sonra İsrail'den henüz resmi bir açıklama gelmese de, Al Jazeera Tel Aviv'in yüksek alarma geçtiğini yazdı. Jeopolitik risk danışmanlığı şirketi Gulf State Analytics'in CEO'su Giorgio Cafiero, Yemen'deki saldırının ABD'yi Orta Doğu'da 'çok tehlikeli bir yöne' sürüklediğini iddia etti:

"Saldırının ABD'yi Orta Doğu'da uzun süreli bir çatışmaya sürükleme potansiyeli var. Bu ABD vatandaşlarının istediği bir şey değil. Biden yönetimindeki yetkililer böyle bir sonucu istemediklerini defalarca dile getirdiler.Biden ekibinin aldığı kararların bizi şu anda çok tehlikeli bir yöne ittiğini düşünüyorum"

Haberin Devamı

06:00Husiler henüz karşılık vermedi

Yemen'de Husi hedeflerinin vurulmasıyla ilgili bilgi veren ABD'li üst düzey yetkili, Husilerin henüz bir misillemede bulunmadığını aktardı.İsmi açıklanmayan yetkili telefon üzerinden gazetecilere yaptığı toplu bilgilendirmede "Şu ana kadar ABD ya da diğer koalisyon ortaklarına yönelik doğrudan bir misilleme görmedik. Tabii ki kendimizi savunmak için hazırlıklıyız, ancak şu ana kadar Husilerden bir yanıt vermedi" dedi.

Kızıldeniz'deki uluslararası koalisyonu oluşturan ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Güney Kore'den yapılan ortak açıklamadaysa "hedefin tansiyonu düşürmek" olduğu belirtildi; "Ancak mesajımız net: insan hayatını ve serbest ticareti korumaya devam edeceğiz".

05:30 İngiltere Başbakanı'ndan Husi'lere çağrı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yaptığı kısa yazılı açıklamada Husilere Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan saldırılarını durdurma ve tansiyonu düşürme çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Sunak "Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik bir dizi tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı, İngiliz ve diğer uluslararası gemileri tehdit edip, bu önemli ticaret yolunda ciddi aksamalara ve ürün fiyatlarının artmasına neden oluyor" dedi.

Sunak, bu durumun kabul edilemez olduğunu da belirtti.

05:10 Husiler saldırıyı doğruladı: Geri adım atmayacağız

Husi yetkili Abdülkadir el-Murteda sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Yemen topraklarındaki saldırıları doğruladı ve "Allah'a yemin ediyoruz ki Gazzeli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Gazze halkına yönelik saldırılar durmadıkça ve Gazze'deki abluka kalkmadıkça, hiçbir İsrail gemisi ya da İsrail'le bağlantılı geminin geçişine izin vermeyeceğiz" dedi.

Yemen'de Husilere bağlı Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin el-İzzi ise Yemen televizyonu el-Mesire'ye yaptığı açıklamada, "İngiltere ve ABD bu aleni saldırının bedelini ödeyecek" dedi.

İngiltere ve ABD, Yemen'deki Husi hedeflerini vurmaya başladı