Dünya İnsan işletim sistemi devrede! Elon Musk duyurdu, ortalık karıştı

İnsan işletim sistemi devrede! Elon Musk duyurdu, ortalık karıştı

Paylaş
İnsan işletim sistemi devrede! Elon Musk duyurdu, ortalık karıştı

SpaceX ve X(Twitter)’in sahibi dünyaca ünlü Elon Musk, yine dünyanın gündemine oturacak açıklamalarda bulundu. Musk, yine kendisine ait olan Neuralink şirketinin ilk kez bir insana beyin çipi yerleştirdiğini duyururken bu gelişme sosyal medyayı ikiye böldü.

Birkaç yıl öncesine kadar bilim kurgu senaryolarının içeriğini süsleyen ‘insan işletim sistemleri’ günümüzde bir insana takılacak kadar gelişmiş duruma geldi. Geçtiğimiz yıllarda domuz, koyun ve maymun gibi hayvanlar üzerinde yüzlerce test gerçekleştirdikten sonra ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Neuralink’e insan deneyi için de yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

Elon Musk, insan teknolojisi girişimi Neuralink'in ilk insan denek üzerinde bir çip implantının yerleştirildiğini duyurdu. Ünlü milyarder, kişinin çipi Pazar günü beyinlerine cerrahi bir şekilde yerleştirildiğini ve "iyileşmekte olduğunu" söyledi.

İlk sonuçları “umut verici” olarak nitelendiren Musk, deneğin nöron spike tespiti gösterdiğini açıkladı. Neuralink'in ortak kurucusu DJ Seo, Bloomberg’e kasım ayında verdiği demeçte bu deneyin yaklaştığını şu sözlerle duyurmuştu:

Artık gerçek bir insanın yardımına ihtiyacımız var.

NEURALINK’İN ÇİPİ NE İŞE YARIYOR?

Neuralink'in ürettiği beyin çipi, 1.000 elektroda sahip olmasıyla bilgisayar fonksiyonlarını kablosuz olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyor. "Düşün ve tıkla" mekanizmasıyla insanların sadece ne yapmak istediklerini düşünerek bilgisayar işlevlerini yerine getirmelerini sağlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Şirket, geçen ay insan deneylerine katılmak üzere 40 yaşın altındaki dört felçli kişi aradığını duyurmuştu. Ayrıca, bir cerrahın test hastasının kafatasının bir kısmını çıkaracağını ve ardından 64 elektrodla donatılmış telleri beyinlerine yerleştirmek üzere yaklaşık 2 metre boyunda bir robot olan R1'in devreye gireceğini belirtti.

DJ Seo, gerçekleşen insan deneyi ile ilgili şu sözleri kullandı:

Şirketin kısa vadeli hedefi, genel beyin arayüzü inşa etmek ve felç gibi özürlü nörolojik durumları olan ve karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları olan insanlara özerklik kazandırmaktır. Sonrasında, gerçekten de uzun vadeli hedef, bunu milyarlarca insana sunmak, insan potansiyelini açığa çıkarmak ve biyolojik yeteneklerimizin ötesine geçmektir.

Deneylerin devam edeceği şirket tarafından bildirilirken bu süreçte kaç insanın denek olacağı ise henüz bilinmiyor. Yapılan deneyin tam anlamıyla sonuçlarına ulaşması için ise tam 6 yıl gözlem gerekiyor.

Neuralink’in geliştirdiği teknoloji bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de gerçek hayata uygulanabilirliği ortaya çıkmış oldu. Gündeme bomba gibi düşen haberin ardından bazı sosyal medya kullanıcıları, Neuralink’in geçmişte kullandığı denek hayvanları üzerinden tepkilerini sürdürdü.

Başka bir kısım ise yaşananları dünya tarihi açısından çok önemli anlara tanıklık ettiklerini söyleyerek Elon Musk’a bu alanda destek olduklarını söyledi.