Dünya İran'da ahlak polisi muamması

İran'da ahlak polisi muamması

Paylaş
İran'da ahlak polisi muamması

İran Başsavcısı Muntazeri pazar günü ülkedeki ahlak polisinin görevinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Bu karar tüm dünyada ‘hükümetin eylemler karşısında geri adımı’ olarak yorumlanmıştı. Ancak dün hiçbir resmi kurum, başsavcının sözlerini doğrulamadı. İran basını da haberi ‘görmezden gelmeyi’ tercih etti.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü yasasına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de ölmesi, ülkede yoğun protestolara neden olmuştu. Ahlak polisi ve başörtüsü yasasına yönelik başlayan eylemler, rejim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

Haberin Devamı

Eylemler 3’üncü ayına yaklaşırken İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri pazar günü yaptığı açıklamada ahlak polisinin kaldırıldığını açıklamıştı. Dünya basını olayı ‘flaş haber’ olarak duyurmuştu. Ancak dün başsavcının açıklamalarına resmi kaynaklardan doğrulama gelmedi. Ahlak polisinden sorumlu İçişleri Bakanlığı’ndan hiçbir açıklama yapılmadı.

LUNAPARK KAPATILDI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı toplantının ardından konuşan milletvekili Nizameddin Musavi “Hükümet, vatandaşların talebini dikkate alıyor” derken ahlak polisinin kapatıldığına dair bir açıklama yapmadı. İran basınında ise sadece muhalif yayın yapan 4 gazetede haber yer aldı. Bunların 3’ünde ise haberin doğruluğu sorgulanıyordu.

Haberin Devamı

Devlet medyasında da konu ile ilgili bir haber yer almadı. Buna karşılık dün Tahran’da bir lunapark ‘başörtüsü yasasına uyulmadığı’ gerekçesiyle kapatıldı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Elmas Alışveriş Merkezi yerleşkesindeki lunapark çalışanlarının başörtüsü yasasına uymadığı görülmüştü.