Dünya İran'dan geri adım! Başörtü yasası gözden geçiriliyor

İran'dan geri adım! Başörtü yasası gözden geçiriliyor

Paylaş
İran'dan geri adım! Başörtü yasası gözden geçiriliyor

İran’da Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki genç bir kadın, başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de ölmüştü. Genç kadının ölümü ülke genelinde başörtüsü yasası ve ahlak polisine karşı protestolara yol açmış, bu eylemler rejim karşıtı gösterilere dönüşmüştü. İran'da peş peşe flaş kararlar alındı

 İran polisinin eylemleri kanlı bir şekilde bastırma çabalarına rağmen gösterilerin yaklaşık 3 aydır sürmesi üzerine hükümet geri adım attı. İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, parlamento ve yargının zorunlu başörtüsü yasasını gözden geçirdiğini açıkladı. Başörtüsü, İran İslam Devrimi’nden 4 yıl sonra Nisan 1983’te kadınlar için zorunlu hale gelmişti.

Haberin Devamı

2 HAFTA İÇİNDE AÇIKLANACAK

Başsavcı, inceleme ekibinin çarşamba günü parlamentonun kültür komisyonuyla bir araya geldiğini ve sonuçların 1-2 hafta içinde açıklanacağını söyledi. Muntazeri ayrıca hükümetin geri adım atmasının ilk ayağı olarak ahlak polisinin kaldırıldığını açıkladı. Birçok kişi ise kararın göstermelik olduğunu, kadınlara uygulanan baskıların devam edeceğini öne sürdü. 2006’da kurulan ahlak polisinin görevi İslami ahlakı zorunlu kılmaktı. Ancak özellikle başörtüsünü ‘düzgün’ takmayan kadınlara yönelik uyguladığı baskı ile tanınıyordu. Asıl hedefleri rejimin değişmesi olan eylemcilerin bu karardan sonra protestolara devam edip etmeyeceği şimdilik meçhul.

KORKUNÇ İDDİA: DEVLET EYLEMCİLERİN CENAZESİNİ ÇALIYOR

Haberin Devamı

İnsan hakları kuruluşlarına göre; İran’da gösterilerin başlamasından bu yana 60’ı çocuk 448 kişi öldürüldü. Eylemlerde ölenlerin cenaze törenlerinin protesto gösterilerine dönüşmesini önlemek için İran hükümetinin cesetleri morglardan çaldığı öne sürüldü. İddiaya göre; birçok aile, öldürülen yakınlarının cesetlerine ulaşamıyor.

İRAN 4 AJANI İDAM ETTİ

İran’da haziranda İsrail istihbarat servisine çalıştıkları gerekçesiyle tutuklanan Hüseyin Urduhanzade, Şahin İmani Muhammedabad, Milad Eşrefi Atbatan ve Menuçehr Şehbendi Bocendi’ye 30 Kasım’da idam cezası verilmişti. Zanlıların cezasının önceki gün infaz edildiği açıklandı.