Dünya İran'ın drone açıklaması Ukrayna'yı kızdırdı

İran'ın drone açıklaması Ukrayna'yı kızdırdı

Paylaş
İran'ın drone açıklaması Ukrayna'yı kızdırdı

Rus ordusu son dönemde ‘kamikaze drone’larla saldırılar düzenlemeye başladı. Rusya’ya silah sattığının tespit edilmesi zaten uluslararası yaptırımlarla başı dertte olan Tahran yönetimine yeni yaptırımlar uygulanmasını gündeme getirdi. Ukrayna'dan ise sert bir açıklama geldi.

Ukrayna güçleri karşısında ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalan ve silah-mühimmat sıkıntısı çektiği bildirilen Rus ordusu son dönemde ‘kamikaze drone’larla saldırılar düzenlemeye başlamıştı. İran yapımı olduğu kaydedilen bomba yüklü ‘drone’lar başta elektrik santralleri olmak üzere sivil altyapıyı hedef aldı. Bu nedenle önceki gün başkent Kiev, Çernihiv, Çerkasi, Jitomir, Sumi, Harkiv ve Poltava kentlerinde acil elektrik kesintisi programına geçildi ve belirli saatlerde enerji verileceği açıklandı. Rusya’ya silah sattığının tespit edilmesi zaten uluslararası yaptırımlarla başı dertte olan Tahran yönetimine yeni yaptırımlar uygulanmasını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

SAVAŞTAN ÖNCE Mİ SONRA MI?

Drone saldırılarının başladığı günlerde Rusya’ya silah satıldığını inkar eden İran ise önceki gün “Drone sattık ama savaştan önce” şeklinde bir açıklama yaptı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, “Sonunda itiraf ettiler ancak itiraf ederken bile yalan söylediler” dedi. Zelenskiy, “Çok az sattık diyorlar ama her gün en az 10 İran insansız hava aracını vuruyoruz. Eğer İran bariz olan şeyler hakkında yalan söylemeye devam ederse, dünya Rus ve İran rejimleri arasındaki terörist işbirliğini ve Rusya’nın İran’a ne ödediğini araştırmak için daha fazla çaba gösterecek” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da ‘drone’ların bu yaz savaş sırasında gönderildiğine dair kanıtlar olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ÇATIŞMALARIN MERKEZİ DONETSK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı savaşta, çatışmaların en az 1000 kilometrelik cephe hattında sürdüğünü belirterek en yoğun çatışmaların Donetsk bölgesinde cereyan ettiğini bildirdi. Kamikaze drone ve hava saldırılarına karşı savunma sistemlerini güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Zelenskiy, “Düşmanın neye hazırlandığını biliyoruz. Cevap vereceğiz ve topraklarımızı özgürleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD’DEN UKRAYNA’YA MÜZAKERE TAVSİYESİ

Washington Post gazetesinin haberine göre; ABD Başkanı Joe Biden yönetimi kapalı kapılar ardında Ukraynalı yöneticilerden, müzakereleri aleni bir şekilde reddetmeleri yerine Rus lider Vladimir Putin’e barış görüşmelerine açık olunduğu yönünde mesaj göndermelerini istedi. Gazeteye konuşan kaynaklar, Ukrayna’yı müzakere masasına oturtmanın değil, savaş istemeyen uluslararası kamuoyunun desteğini korumanın hedeflendiğini vurguladı.