Dünya İsrail ateşkesi kabul etti

İsrail ateşkesi kabul etti

Paylaş
İsrail ateşkesi kabul etti

İsrail Bakanlar Kurulu, Mısır'ın Gazze'deki çatışmaları durdurmak için yaptığı ateşkes teklifini kabul etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik geçen hafta başlattığı saldırılarda 194 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için uluslararası çabalar sürerken, Mısır’dan iki tarafa somut bir öneri geldi.

Haberin Devamı

AFP’nin haberine göre Mısır, bugün TSİ 09.00 itibarıyla tarafların ateşi kesmesini, ardından da İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun yumuşatılması için müzakerelere başlanmasını teklif etti.

Mısır'ın yaptığı teklifi bu sabah saatlerinde değerlendiren İsrail kabinesi, öneriyi kabul etti. Hamas'ın askeri kanadı ise teklifi reddetti. İzzeddin el Kassam Tugayları, söz konusu teklifi kabul etmediklerini belirterek, "Düşmanla savaşımız sürüyor" açıklaması yaptı.

ABD DE OLUMLU BAKIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır'ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun en kısa zamanda sükuneti tesis etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu zor dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır hükümeti yetkilileri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile sıklıkla müzakerelerde bulunduğunu belirten Psaki, ABD'nin, "bu tehlikeli ve istikrarsız duruma" çözüm bulmak için, bu kişiler ve bölgesel ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

ÖLÜ SAYISI 194'E YÜKSELDİ

Öte yandan İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 194’e yükseldiği bildirildi. Gazze’de görevini fiili olarak yürüten eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında şimdiye kadar 194 kişinin hayatını kaybettiğini, bazıları ağır bin 400 yaralının bulunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın son yayımladığı listede ölenlerin 39’unun çocuk, olduğu da kaydedildi. Batı Şeria’da 12 Haziran’da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz’da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze’ye operasyon başlattığını duyurmuştu.

Haberin Devamı