Dünya İsrail, Gazze ve Lübnan'a hava saldırısı düzenledi! Güneşten önce bombalar aydınlattı

İsrail, Gazze ve Lübnan'a hava saldırısı düzenledi! Güneşten önce bombalar aydınlattı

Paylaş
İsrail, Gazze ve Lübnan'a hava saldırısı düzenledi! Güneşten önce bombalar aydınlattı

Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya yaptıkları peş peşe baskınlarla ortamı geren İsrail, dünya ajanslarının son dakika aktardığına göre günlerdir bölgede süren gerginliğin ardından Gazze ve Lübnan’a karşı hava saldırısı başlattı. Gazze’de etkin Hamas’ın da bu saldırıya hava savunma sistemleri ile karşılık verdiği söylendi.

İsrail’de bir dönem kaybettikten sonra tekrar başa geçen Binyamin Netanyahu hükümeti, Ramazan ayında yine şaşırtmadı. Günlerdir Mescid-i Aksa’ya yapılan peş peşe baskınlarla bölgedeki gerilimi tırmandıran İsrail tarafı gece Gazze’yi, sabaha karşı ise Lübnan’a hava saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarının bir operasyon mu yoksa misilleme mi olduğu henüz bilinmiyor.

Fransız AFP’nin aktardığına göre, ‘Güçlü el’ ismi verilen bu operasyonda düzenlenen saldırılarda Hamas'ın birkaç eğitim tesisinin vurulduğu öğrenildi. Saldırılara Hamas'ın hava savuma sitemlei ile karşılık verdi.

Acil şekilde güvenlik konseyini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Düşmanlarımız saldırılarının bedelini ödeyecek” açıklamasında bulundu. Açıklamadan kısa süre sonra İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Hamas hedeflerine hava saldırısı başlatıldığını açıkladı.

LÜBNAN'A DA SALDIRDI

İsrail ordusu Lübnan'a saldırı başlattığını duyurdu. Lübnan da yayın yapan bir televizyon kanalı ülkenin güneyindeki Tire şehrinde patlamalar olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

AFP’nin aktardığına göre Haniye, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik "vahşi saldırısı" karşısında "Filistin halkımız ve Filistinli direniş grupları boş oturmayacak" ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH DEĞİL, FİLİSTİN SORUMLU

İsrail tarafı ise dün akşam saatlerinde Lübnan’dan topraklarına 34 adet roket atıldığını açıklayarak düzenleyecekleri saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. Ordu, roketlerin 25’inin havada imha edildiğini, en az 5’inin ise ülkenin kuzeyine düştüğünü ve iki kişinin hafif şekilde yaralandığı açıkladı.

Roketlerin Lübnan Hizbullahı tarafından atılmış olma ihtimali tansiyonun daha da yükseleceği endişesi yaratırken, ordudan saldırıdan Filistinlilerin sorumlu olduğu açıklaması geldi. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, roketlerin Lübnan Hizbullahı değil, Hamas tarafından atıldıklarına emin olduklarını bildirdi.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, topraklarından roket atılmasını kınayarak “Bölgeyi istikrarsızlaştıran operasyonlarda topraklarının kullanılmasını reddediyoruz” sözlerini kullandı. Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü, bölgedeki durumun “çok tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’nin doğusundaki Al-Durrah Çocuk Hastanesi'nde hasar meydana geldiği kaydedildi. Filistinli yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısındaki hava saldırısında 12 yaşındaki Filistinli bir çocuğun yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

MESCİD-İ AKSA’DA NELER YAŞANDI?

İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa’ya salı ve çarşamba günleri baskın düzenledi. Sahur vakti yapılan ilk baskında yüzlerce Filistinli ters kelepçeyle yere yatırılarak gözaltına alınırken, caminin içinde ses bombaları patladı, biber gazı sıkıldı. Çarşamba akşamı ise teravih namazı kılınırken polisler yine Mescid-i Aksa'ya girdi, mabedden patlama sesleri duyuldu.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, Mekke ve Medine'den sonra İslam dünyasının en kutsal üçüncü yeri. Müslümanların Harem-üş Şerif dediği bölgeyi, Yahudiler Tapınak Tepesi olarak adlandırıyor. Tapınak Tepesi de, Museviliğin en kutsal yeri. Yahudilerin ve diğer gayrimüslimlerin yerleşkeye girmelerine izin veriliyor. Ancak bu ziyaretçiler burada ibadet edemiyor.

Haberin Devamı

Filistinliler Yahudilerin gittikçe sıklaşan ziyaretlerini hassas statükoyu değiştirme girişimleri olarak görüyor.