Dünya İsrail'den Gazze'ye tanklı saldırı! 'Yüz yıldır böylesi görülmedi'

İsrail'den Gazze'ye tanklı saldırı! 'Yüz yıldır böylesi görülmedi'

Paylaş
İsrail'den Gazze'ye tanklı saldırı! 'Yüz yıldır böylesi görülmedi'

İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar üçüncü haftasına girerken önceki gün gerçekleştirilen operasyonda tanklar ilk kez sahaya indi. New York Times gazetesi, günlerdir süren bombardımanların 21. yüzyılın en yoğun saldırıları arasında olduğunun altını çizdi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği kanlı baskının ardından İsrail ordusunun 2 milyondan fazla sivilin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 20 gündür savaş uçaklarıyla bombalaması bölgedeki gerilimi her geçen gün tırmandırıyor. İsrail hükümetinin, ABD’nin telkiniyle kara operasyonunu ertelemesinin hemen sonrasında, önceki akşam İsrail kara kuvvetlerinin tank ve zırhlı araçlarla Gazze Şeridi’nin kuzeyine girdiği ve Hamas’a ait olduğu iddia edilen noktaları imha ettiği açıklandı.

Haberin Devamı

YIĞINAK BÜYÜYOR

İsrail ordusuna ait radyoda, tanklı müdahalenin, çatışmaların başlangıcından bu yana ordunun Gazze’ye düzenlediği en büyük baskın olduğu aktarıldı. Öte yandan Gazze’ye kapsamlı bir kara harekâtı başlatması beklenen İsrail, sınırdaki askeri yığınağını da arttırmayı sürdürüyor. Gazze Şeridi sınırına sekiz cephe açan İsrail ordusu, bölgenin kuzeyinin yanı sıra güneyine de onlarca tank yerleştirdi.

‘EN ÖLÜMCÜL SALDIRILAR’

ABD’li New York Times (NYT) gazetesinde yer alan analizde, İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırılarının, içinde bulunduğumuz 21’inci yüzyılın en yoğun saldırıları olduğu vurgulandı. Son 20 gün içinde Gazze Şeridi’nde 7 binden fazla hedefin vurulduğu ifade edilen haberde bombaların altında, 2 bin 704’ü çocuk olmak üzere 6 bin 500’den fazla insanın yaşamını yitirdiği, bunun 1982’deki Lübnan Savaşı’ndan bu yana Filistinliler için en ölümcül süreç olduğuna değinildi.

Haberin Devamı

‘MÜCADELE UZUN SÜRECEK’

İsrail’in Hamas ile mücadelesinin çok uzun süreceğinin altını çizen İsrail askeri istihbaratının eski başkanı ve emekli İsrail Hava Kuvvetleri generali Amos Yadlin’in “İsrail’in acelesi yok” sözlerine yer verilen analizde, ABD’nin DEAŞ’ı yenilgiye uğratmasının beş yıl sürdüğü, İsrail’in Hamas ile mücadelesinin de buna paralellik göstererek yıllar alabileceği değerlendirildi.

PLAN GAZZE’Yİ YIKMAK

Haberde, emekli İsrail Hava Kuvvetleri generali Relik Şafir’in görüşlerine de yer verildi. Tünel ağının çökertilmesi dışında, bombardımanların amacının bölgedeki yüksek binaların imhasıyla olası ‘keskin nişancı’ noktalarının önüne geçmek olduğunu söyleyen Şafir, İsrail’in planının bölgeyi dümdüz ederek oluşturulan güvenli koridorlar aracılığıyla sahada ilerlemek olduğunu dile getirdi. İsrailli emekli general, kara harekâtı başladığında Hamas’ın gerilla savaşında tutunabileceği tüm yapıların yıkılması gerektiğini de vurguladı.