Dünya İsrail'in, Gazze'yi işgal planı ortaya çıktı! DSÖ, 'Ölüm cezası' olarak nitelendirdi

İsrail'in, Gazze'yi işgal planı ortaya çıktı! DSÖ, 'Ölüm cezası' olarak nitelendirdi

Paylaş
İsrail'in, Gazze'yi işgal planı ortaya çıktı! DSÖ, 'Ölüm cezası' olarak nitelendirdi

Dünya günlerdir İsrail ve Gazze'den gelen haberleri konuşuyor. Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından bölgeyi ablukaya alan İsrail'in saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Her geçen dakika Gazze'deki can kaybı artarken ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times İsrail'in 'Gazze işgali' planını yazdı. İsrail, Gazze'de yaşayanların bölgeden tahliye edilmesi için son saati 13:00 olarak belirdi. DSÖ'nün 'Ölüm cezası' olarak nitelendirdiği süre an itibariyle doldu.

İsrail-Gazze arasındaki gerginlik 9. gününde de devam ediyor. İsrail'in sınıra 300 bin asker yığdığı Gazze'de kara harekatının her an başlaması bekleniyor. İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan "koordineli" saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 329'a yükseldi.

Haberin Devamı

GAZZE'NİN TAHLİYESİ İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU

İsrail ordusunun Gazze'nin tahliyesi için verdiği ek süre saat 13.00 itibariyle doldu. Süre biter bitmez ise bölgede siren sesleri duyulmaya başladı.

FİLİSTİN: İNGİLTERE, İSRAİL'E YEŞİL IŞIK YAKMAYI DURDURMALI

İngiltere'deki Filistin Yönetimi Misyonu'nun başında bulunan Hüsam Zomlot, Gazze'deki durumu "dehşet ve kaos" sözleriyle tanımladı.

BBC yayınına katılan Zomlot, İngiltere hükümetinin "kendi tarihi, yasal ve siyasi sorumluluklarına bağlı kalması" ve "İsrail hükümetine "yeşil ışık yakmayı bırakması gerektiğini" belirtti.Zomlot Gazze'de Hamas'a verilen destek konusunda da, birçok kişinin herhangi bir siyasi akımla kendisini tanımlamadığını belirtirken, tanımlayanların da çoğunluğunun Filistin Yönetimi'nin başındaki El Fetih'i desteklediklerini iddia etti.

Haberin Devamı

İSRAİL'DE BİLANÇO: 1300 ÖLÜ, 126 REHİN

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim tarihinde yaptığı sürpriz saldırı sonrası 279 askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Ülkede siviller dahil ölü sayısı ise 1300'den fazla. Yetkililer Gazze'de tutulan İsrailli rehine sayısını ise 126 olarak açıkladı.

55 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı.Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail güçleri, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi; 55 Filistinliyi gözaltına aldı.İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 455'e ulaştı.

TAHLİYE İÇİN SON SAAT 13:00!

İsrail Ordusu'nun, tahliyelerle ilgili son güncellemesinde, hala Kuzey Gazze'de bulunan sivillerin Türkiye saatiyle 10:00 - 13:00 arasında güneye geçmeleri gerektiğini vurgulandı. Tahliyelerin Beyt Hanun'dan Han Yunus'a giden tek bir güzergahta yapılması gerektiği ve bu güzergahın hedef alınmayacağı kaydedildi. İsrail Ordusu son birkaç günde tahliye penceresini değiştirdi İlk olarak Cuma verilen 24 saatlik süre dün öğleden sonra dolmuştu,

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü ise tahliye çağrısını kınadı ve hastanelerde yatanların zorla yerinden edilmesinin bir "ölüm cezası" olacağını belirtti.

LÜBNAN SINIRINA 4 KİLOMETRELİK TAMPON BÖLGE

İsrail ordu sözcüsü, Lübnan sınırındaki silahlı çatışmalar nedeniyle bölgede 4 kilometrelik bir izole alan oluşturulacağını açıkladı. Sözcü bölgeye girmenin 'kesinlikle' yasak olduğunu belirterek halkın bu bölgeye yaklaşmaması konusunda uyarılarda bulundu.

FULYA ÖZTÜRK AKTARDI: TANK SAYILARI ARTIYOR

CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, Gazze sınırından son bilgileri aktardı.

Fulya Öztürk'ün açıklamaları şöyle:

Gazze sınırındayız, arkamda çok sayıda İsrail ordusuna ait tankları göstereceğiz. Kara harekatı için konuşlanan tanklar bunlar, her geçen gün sayıları artıyor. Sınır hattına sevk edilen tank, mühimmat, asker sayısı artıyor. Şu an bize doğru İsrail askerlerinin geldiğini görüyorum.

HAZIRLIK SÜRÜYOR

Kara harekatı için İsrail ordusu hazırlık içinde birkaç gündür yoğun sevkiyatı görüyorduk. Dün gece için bir kara harekatı beklentisi vardı bu olmadı.

Haberin Devamı

Üst düzey askeri yetkililerin açıklamalarına ulaştık. İsrail ordusu önümüzdeki günlerde on binlerce askerle Gazze şeridine girmeye hazırlanıyor. 2006’dan bu yana en büyük kara operasyonu olması bekleniyor ifadeleri var.

İSRAİL ASKERLERİNDEN CNN TÜRK YAYININA ENGEL

Şu an canlı yayındayız İsrail askerleri çekim yapmamamızı istedi. Bir yandan da top atışlarını duyuyoruz. Gazze’de son 8 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 2014’te 51 gün süren Gazze-İsrail savaşında hayatını kaybedenlerin sayısını geçti.

Zaman zaman müdahalelerde bulunuyor İsrail askerleri, az önce buradaki yoğun sevkiyatı, getirilen tankları görüntülerken İsrail askerleri uzaklaşın dedi. Buradan uzaklaşıyoruz. Arabanın içine bindik.

İNANILMAZ BİR SEVKİYAT VAR

Bir kara harekatı henüz başlamadı. Sınır hattın inanılmaz bir sevkiyat var. Az önce tankları gösterdik. Birkaç dakika gösterdik çünkü İsrail askeri engellediler, çekmeyin dediler.

KARADAN TOP ATIŞLARI

Sıcak nokta burası bir yandan sirenler çalıyor. Gün içinde duyuyoruz. Karadan top atışları oluyor, bir yanan Gazze’ye bombalar yağarken can kayıpları artıyor, sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor İsrail ordusu. Yaklaşık 10 bin kişi yaralandı. 2500 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

BUGÜN EK SÜRE VERİLDİ

Gazze’nin kuzeyinden güneyine sivillerin aşağı doğru inmesini istemişti İsrail. Bugün de ek süre verildi, 1 milyon 100 bin insanın kuzeyden güneye inmesinin imkanı yok. Kuzey hattı boşaltılmadı. Şu an boşaltılsa bile Kuzey’den güneye inen konvoylara da İsrail ordusu ateş açıyor, hiçbir hat güvenli değil.

LÜBNAN İSRAİL ÇATIŞMALARI

İsrail’in Gazze’ye bombardımanları sürerken bir yandan Lübnan-İsrail hattında da çatışmalar oluyor. Roket ve füze atışları oluyor. DSÖ İsrail’in kuzey ve hastaneleri tahliye edin açıklamasının üzerine şunu dedi. Hastanedekilerin yer değiştirmesinin ölüm cezası anlamına geldiğini söyledi ve bu tahliye çağrısını kınadı.

İSRAİL'DEN GAZZE UYARISI: GÜNEYE GİDİN

İsrail ordusu sözcüsü, yaklaşık 1,1 milyon insanın yaşadığı kuzey Gazze'deki Filistinlilerin güneye kaçmaları talimatını yeniledi. İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Pazar sabahı sosyal medyada yayınlanan bir videoda, 'Güneye gidin, uyarılarımızı dinleyin' dedi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) İsrailli subaylar ile konuştu ve Tel Aviv'in planını yazdı. 'İsrail'in İşgal Planları Gazze Şehri ve Hamas Liderliğini Hedef Alıyor' başlıklı habere göre, İsrail, Gazze Şehri'ni ele geçirmek ve ve lider kardosunu yok etmek için 10 bin asker göndermeyi planlıyor. NYT'ye konuşan Üç üst düzey yetkiliye göre amaç, Gazze'yi kontrol eden Filistinli grup Hamas'ın en üst siyasi ve askeri hiyerarşisini ortadan kaldırmak.

Saldırının 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana en büyük saldırı olacağı ve IDF'nin en azından geçici olarak Gazze'nin bazı kısımlarını elinde tutma girişiminde bulunacağı belirtiliyor. Bir Hamas yetkilisi gazeteye, savaşçılarının, askerleri şaşırtmak için ilerleyişlerinin arkasındaki tünellerden çıkıp İsrail askerlerini pusuya düşürmeye çalışacağını söyledi.

Haberde 'Üç İsrailli subay, daha fazla ayrıntı vermeden, askerlerinin operasyonlarını kolaylaştırmak için İsrail ordusunun angajman kurallarının gevşetildiğini ve askerlerin şüpheli düşmanlara ateş etmeden önce daha az kontrol yapmasına izin verdiğini söyledi' ifadesine yer verildi. Gazeteye konuşan kaynaklar, işgalin başlangıçta hafta sonu için planlandığını, ancak İsrailli pilotların ve drone operatörlerinin kara kuvvetlerine hava desteği sağlamasını zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle en azından kısmen birkaç gün ertelendiğini söyledi.

ÇİN'DEN ORTADOĞU HAMLESİ

Devlet yayın kuruluşu CCTV'nin haberine göre Çin elçisi Zhai Jun, İsrail-Hamas ihtilafında ateşkes sağlanması ve barış görüşmeleri yapılması için baskı yapmak üzere önümüzdeki hafta Orta Doğu'yu ziyaret edecek. CCTV, resmi sosyal medya hesabında yayınlanan bir videoda Zhai'nin 'ateşkes için çeşitli taraflarla koordinasyon sağlamak, sivilleri korumak, durumu hafifletmek ve barış görüşmelerini teşvik etmek için önümüzdeki hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceği' bilgisine yer verildi.

Aynı kaynaklar, İsrail saldırı gücünün piyadelerin yanı sıra tanklar, istihkamcılar ve komandolardan oluşacağını ifade etti. Kara birliklerine savaş uçakları, helikopterler, havadan insansız hava araçları ve karadan ve denizden atılan toplar tarafından koruma sağlanacak.

KATAR'DA İRAN-HAMAS ZİRVESİ

İran devlet medyasına göre İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, Hamas'ın politbüro şefi İsmail Haniye ile Doha'da görüştü. Kısa bir videoda Amirabdollahian arabadan inerken ikilinin kucaklaştığı görülüyor. Toplantıya ilişkin herhangi bir ayrıntı açıklanmadı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington'un Doğu Akdeniz'e ikinci bir uçak gemisini konuşlandırmasının ABD'nin 'İsrail'in güvenliğine olan katı bağlılığının' bir işareti olduğunu söyledi. Austin, USS uçak gemisi Dwight Eisenhower ve saldırı grubunu bölgedeki USS Gerald R Ford uçak gemisine katılmaya göndermenin, Washington'un 'bu savaşı tırmandırmak isteyen herhangi bir devlet veya devlet dışı aktörü caydırma kararlılığını' gösterdiğinin de altını çizdi.

24 SAATTE 400'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Wafa haber ajansı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombardımanın yalnızca son 24 saat içinde 400'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü ve 1.500 kişiyi de yaraladığını bildirdi.